
Tarta z botwiny (z kozim serem)
- mąka: 200 g
- masło: 140 g
- sól: 1 szczypta
- tymianek: 4 gałązki
- botwina: 1 pęczek
- olej: 1 łyżka stołowa
- czerwona cebula: 2 szt.
- ocet balsamiczny: 60 ml
- cukier puder: 1 łyżka stołowa
- kozi ser: 150 g
- śmietana: 150 ml
- jajka: 2 szt.
- Crème fraîche: 250 ml
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- tarty chrzan: 1 łyżka stołowa
- musztarda dijon: 2 łyżeczki
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej 100 gramów masła, tymianek i sól. Wszystko mieszamy, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy 1/4 szklanki zimnej wody i zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 milimetrów i wylepiamy nim formę. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i wysypujemy warzywami strączkowymi, aby nie rosło. Pieczemy 10 minut.

iStock krok 2
Nadzienie: Oczyszczoną botwinę z buraczkami kroimy na spore kawałki, wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20–25 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozgrzewamy na patelni 40 gramów masła i olej. Dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 6–8 minut, aż zmięknie. Dorzucamy na patelnię botwinkę z buraczkami, ocet, tymianek i cukier, podgrzewamy, mieszając, przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Masę botwinkową przekładamy na upieczone ciasto i posypujemy pokruszonym serem kozim.

iStock krok 3
Sos: Jajka ubijamy ze śmietaną oraz gałką muszkatołową i wylewamy na tartę. Dodatkowo posypujemy tymiankiem. Pieczemy 35 minut. W tym czasie mieszamy crème fraîche z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny, a następnie schładzamy w lodówce. Gdy tarta z botwiny z kozim serem się upiecze, podajemy ją od razu na ciepło dodatkiem z kremu śmietanowo-chrzanowego.

StockFood

