Reklama

Tarta wytrawna ze szparagami i groszkiem to bogaty, pełen warzyw farsz, upieczony w formie z kruchego ciasta. Jest orzeźwiająca, cytrusowa, z dodatkiem wyrazistego parmezanu. Aromatyczna szynka jeszcze podkręca smak zielonych szparagów. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno – koniecznie posypana natką pietruszki i chrupiącym groszkiem cukrowym. Wypróbujcie przepis na tartę wytrawną ze szparagami i groszkiem, którą zachwycicie najbliższych.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal570
  • tłuszcz43g
  • tłuszcz nasycony26g
  • węglowodany28g
  • cukry2g
  • błonnik3g
  • białko16g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy też kupić starty w torebce). Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy zdrewniałą część łodygi (nie obieramy). Szczypior płuczemy, następnie siekamy na drobno. Cytrynę myjemy, parzymy i ścieramy skórkę. Owoc przecinamy na pół i wyciskamy z niego sok. Szynkę (np. gotowaną) kroimy na drobne kawałki.

  • krok 2

    Przygotowujemy ciasto na spód: mąkę, masło (powinno być zimne), 30 g parmezanu i sól umieszczamy w dużej misce i ucieramy rękami (możemy też użyć robota kuchennego), aż mieszanina będzie mieć konsystencję piasku. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnej wody, ugniatając ciasto do momentu, gdy stanie się gładkie.

  • krok 3

    Ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o średnicy ok. 20 cm i grubości 3 mm (warto umieścić je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ponieważ jest dość lepkie). Resztę odcinamy i wałkujemy prostokąt o wymiarach 20x7 cm. Okrągły spód wykładamy na dno formy, a prostokątem wylepiamy boki (ważne, by dobrze skleić ze sobą krawędzie łączące oba kawałki ciasta, by farsz nie wypłynął). Wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny.

  • krok 4

    Do garnka (o pojemności 5 litrów) wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie bulgotać, wrzucamy szparagi i świeży groszek i gotujemy przez 3 minuty (w przypadku groszku mrożonego, skracamy czas obróbki termicznej do 2 minut). Po upływie tego czasu, odlewamy wrzątek i zalewamy warzywa lodowatą wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia na 2 minuty, a następnie odcedzamy.

  • krok 5

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Zdejmujemy papier, przykrywający wierzch ciasta, a spód nakłuwamy widelcem (jest to konieczne, by ciasto było równe i nie pojawiły się pęcherzyki powietrza). Możemy również dno wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Formę umieszczamy w gorącym piekarniku na 15 minut, po czym usuwamy fasolę i wstawiamy blachę z powrotem na 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

  • krok 6

    Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i crème fraîche (możemy go zastąpić śmietanką 36%) i miksujemy do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Dodajemy zioła, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, resztę startego parmezanu oraz ugotowany groszek. Wszystko doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do upieczonego kruchego spodu i posypujemy rozdrobnioną szynką, lekko wciskając ją w nadzienie. Na wierzchu równomiernie układamy szparagi.

  • krok 7

    Wytrawną tartę wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 190°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 45-55 minut, aż wierzch uzyska złoty kolor (środek wciąż może pozostać lekko galaretowaty). Wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

  • krok 8

    Tartę wytrawna ze szparagami i groszkiem podajemy jeszcze ciepłą, pokrojoną na trójkąty. Doskonale smakuje posypana natką pietruszki lub kiełkami oraz pokrojonym groszkiem cukrowym.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama