Porady:
- Składniki na kruche ciasto powinny być zimne. Zagniatamy je szybko, bez długiego wyrabiania, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w poradniku na temat idealnego kruchego ciasta.
- Grzyby leśne możemy krótko opłukać pod bieżącą wodą, jednak nie należy ich moczyć – nasiąkają szybko jak gąbka i potem trudno odsączyć z nich nadmiar wody. Po opłukaniu należy je od razu osuszyć, najlepiej na papierowym ręczniku.
- Do tarty z grzybami świetnie pasują borowiki, koźlarze, podgrzybki lub kurki. Możemy postawić na jeden ulubiony gatunek lub przygotować farsz z miksem grzybów leśnych.
- Parmezan możemy zastąpić innym twardym serem, np. grana padano, cheddarem lub kozim.
- Jeśli chcemy, aby masa była bardziej kremowa, możemy sięgnąć po gęstą śmietankę 30%. W smaku jest doskonała, ale też trochę bardziej kaloryczna.
- Zamiast boczku możemy dodać szynkę parmeńską, która równie dobrze wypada w tej kompozycji smakowej.
- Do potrawy nie potrzebujemy skomplikowanych dodatków – wystarczy ulubiony sos, np. aioli i towarzystwo świeżych warzyw lub sałat.
Notka redakcyjna:
Tarta z grzybami – propozycja dodatków
Przepis na tartę z grzybami możemy modyfikować zgodnie z własnym gustem i preferencjami domowników. Poniżej lista dodatków, które świetnie wypadają w połączeniu z grzybami leśnymi:
- ser pleśniowy – możemy zmieszać go z farszem obok (lub zamiast) parmezanu. Doda wyrazu i pikanterii,
- ser feta – to delikatniejszy wariant, który przyjemnie podkręci smak słony i nie zdominuje pozostałych składników,
- pierś kurczaka – możemy ją dodać zamiast boczku (lub szynki parmeńskiej). Tarta z grzybami i kurczakiem jest bardziej delikatna, ale równie smaczna i sycąca,
- szpinak – ten dodatek doskonale sprawdza się w wariancie wegetariańskim, uzupełnia danie w cenne składniki odżywcze, a do tego świetnie wygląda,
- suszone pomidory – wzbogacą potrawę o ciekawe nuty we włoskim stylu.
Tarta z grzybami leśnymi na cieście francuskim
Do tarty z farszem grzybowym doskonale pasuje także ciasto francuskie. Możemy zrobić je samodzielnie albo skorzystać z opcji na szybko – czyli gotowego produktu ze sklepu. Przygotowanie ciasta francuskiego wbrew pozorom nie jest trudne, ale wymaga czasu. Czy warto? Dla satysfakcji i gwarancji jakościowych składników – na pewno tak.
Decydując się na drugą opcję, warto sprawdzić skład, bo bywa różny. Idealne ciasto francuskie powinno zawierać tylko mąkę, masło, wodę i sól. Inne składniki są zbędne.
Aby spód do tarty na cieście francuskim był chrupiący, należy go wcześniej zapiec. Formę wyłożoną ciastem wstawiamy na 5–7 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Resztę kroków wykonujemy zgodnie z podstawowym przepisem.
Tarta z grzybami suszonymi
Jak powrócić do ulubionych smaków poza sezonem? Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po grzyby suszone. Zanim jednak wrzucimy je na patelnię, musimy je obudzić, by wydobyć z nich piękny, ale zasuszony aromat. W tym celu zalewamy je niewielką ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy je z wody i smażymy na cebulce, a następnie mieszamy z innymi składnikami na farsz.
Aromatyczny wywar z moczenia grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej lub sosu.
Z czym tarta na obiad?
Tarta wytrawna to świetny pomysł na obiad, który za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Bazą jest kruche ciasto, a do niego możemy dobrać całą gamę kolorowych dodatków. Poniżej najlepsze propozycje:
- tarta z łososiem – doskonała w kompozycji ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym,
- tarta z kurczakiem i pieczarkami – oczywiście wszystkie dodatki zatopione są w kremowym nadzieniu na bazie jajek i śmietany,
- tarta wegetariańska z fetą – do masy jajecznej dodajemy pyszny, słony ser i wybrane dodatki warzywne, np. szpinak, cukinię, bakłażana, świeże lub suszone pomidory,
- tarta ze szpinakiem – doskonała w zestawie z boczkiem, czosnkiem i parmezanem,
- Quiche Lorraine – klasyczny specjał kuchni francuskiej. Kruche ciasto wypełnione puszystą masą jajeczną z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, sera gruyere.
Jako nadzienie do tarty wytrawnej warto wykorzystać warzywa sezonowe – w czasie, gdy mają najlepszy smak i najniższą cenę.