
Tarta z kokosowym musem i marakują
- masło: 6 łyżek stołowych
- ciastka maślane: 300 g
- żelatyna: 2 łyżki stołowe
- masa kokosowa: 400 ml
- miód: 360 g
- sól: 1 szczypta
- jogurt grecki: 300 ml
- marakuja: 6 szt.
- sok pomarańczowy: 1 szklanka
Sposób przygotowania
krok 1
Tortownicę o śr. 25 cm natłuszczamy masłem i wylepiamy papierem do pieczenia.
Ciastka rozwałkowujemy na drobne okruchy. Dodajemy resztę masła i mieszamy, aby połączyć składniki. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając dłonią. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie,
aby zmiękła.
krok 2
Śmietanę kokosową, połowę miodu i szczyptę soli umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy do śmietany z miodem i mieszamy, aż się roztopi
i połączy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową przenosimy do miski i pozostawiamy na 1 godz., aby osiągnęła temperaturę pokojową, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
krok 3
Wylewamy na przygotowany spód i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Resztę miodu wkładamy do rondla, dodajemy pulpę z marakui i podgrzewamy, mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 4 min.

krok 4
Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez 10 min, aż masa zgęstnieje. Przenosimy do miski i pozostawiamy na 2 godz. lub do całkowitego ostudzenia. Masę z marakui rozprowadzamy na wierzchu tarty.


