
Tarta sernikowa
- mąka pszenna: 250 g
- cukier: 180 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 150 g
- ser z wiaderka: 750 g
- budyń śmietankowy: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do 190°C. Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
krok 2
Jajka: wbijamy je do dwóch oddzielnych miseczek.
krok 3
Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy 30 g cukru i jedno jajko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
krok 4
Masa serowa: ser biały łączymy z budyniem, 150 g cukru oraz jajkiem.
krok 5
Spód tarty: stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na nią schłodzone. Następnie wałkujemy je i na końcu wykładamy nim formę na tartę.
krok 6
Podpiekanie spodu: wierzch surowego ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15–20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C.
krok 7
Pieczenie: gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
krok 8
Podanie: tartę sernikową możemy udekorować świeżymi owocami lub polewą czekoladową.

