
Tarta z rabarbarem
- mąka pszenna: 300 g
- cukier puder: 130 g
- masło: 200 g
- rabarbar: 600 g
- cukier: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto kruche: na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy je nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
krok 2
Rabarbar: myjemy, odcinamy twardą część łodygi i obieramy z łyka (jeśli jest taka potrzeba). Następnie kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
krok 4
Spód na tartę z rabarbarem: wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy na pół. Jedną połówkę rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dno oraz boki formy.
krok 5
Składanie tarty: na spód przekładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem.
krok 6
Ozdobna kratka: drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na placek, a następnie dzielimy na paski o grubości ok. 1 cm przy pomocy ostrego noża lub radełka.
krok 7
Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
krok 8
Tarta z rabarbarem jest gotowa: wyjmujemy ją z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.

