
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 150 g
- jajka: 4 szt.
- śmietana 18%: 200 g
- ser żółty: 100 g
- cebula: 1 szt.
- pieczarki: 300 g
- filet z kurczaka: 1 szt.
- jogurt naturalny: 100 g
- sól: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 szt.
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, 100 g masła pokrojonego w kostkę, 50 ml śmietany oraz wbijamy 1 jajko. Wszystko szybko ugniatamy, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

stockfood krok 2
Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto, wałkujemy i wyklejamy nim spód i boki wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy ciasto na całej jego powierzchni. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

stockfood krok 3
Farsz: W czasie kiedy spód się piecze, przygotowujemy farsz. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Podsmażone mięso odkładamy i na tę samą patelnię dodajemy 50 g masła i smażymy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Kurczaka z warzywami wykładamy na podpieczony spód.

iStock krok 4
W oddzielnej misce mieszamy 3 jajka, 150 ml śmietany oraz 100 ml jogurtu naturalnego. Wymieszaną masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ser żółty i posiekany szczypiorek. Tak przygotowaną masą zalewamy tartę, a następnie zapiekamy ją przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

stockfood

