Porady:
- Zdarzyło się wam, że podczas pieczenia boki tarty się zapadły? To dość popularny problem. By mu zapobiec, można po wylepieniu blaszki ciastem, przełożyć ją na około 10 minut do zamrażalnika. Dzięki dużej różnicy temperatur, kruchy spód wyjdzie perfekcyjnie.
- Do obciążenia spodu tarty z kurkami można użyć suchego grochu, ryżu, fasoli lub specjalnych kulek ceramicznych. Należy pamiętać, by między ciastem a obciążeniem ułożyć warstwę papieru do pieczenia.
- Ciasto na tartę z kurek można wyrabiać ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.
- Przygotowanie tarty z kurkami i porem można rozłożyć na dwa dni. Szczelnie owinięte folią spożywczą surowe kruche ciasto zachowa świeżość nawet do 4 dni.
- Smak ciasta kruchego w głównej mierze zależy od rodzaju dodanego do niego tłuszczu. Dla najlepszych efektów, polecamy sięgać po jakościowe masła o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82%.
- Planujecie zaserwować tartę z kurkami i serem na ozdobnej paterze? Przekładanie gotowego wypieku ułatwi rant z odpinanym dnem.
- Nie przepadacie za smakiem fety? Możecie zastąpić ją jakościowym serem żółtym (dobrze sprawdzi się angielski cheddar) lub pokrojonym na plasterki camembertem.
- Po wystudzeniu tartę wytrawną z kurkami polecamy przechowywać w temperaturze pokojowej i spożyć w ciągu 24 godzin. Częste schładzanie w lodówce i odgrzewanie, choć przedłuży jej świeżość, może negatywnie wpłynąć na jej konsystencję.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na smaczne tarty.
Notka redakcyjna:
Tarta z kurkami – inne wersje przygotowanie
Wytrawne tarty, wypełnione aromatycznym, grzybowym nadzieniem sprawdzą się zarówno podczas bardziej oficjalnych kolacji w gronie najbliższych, jak i na co dzień jako smaczny i pożywny obiad. W zależności od preferencji, można je przyrządzić na wiele sposobów. Szczególnie popularną wersją tego wypieku jest tarta z kurkami i boczkiem. Najczęściej zapieka się ją z dodatkiem gęstego, kremowego sosu śmietanowego.
Nie przepadacie za smakiem mięsa wieprzowego? W takim razie tarta z kurkami i kurczakiem z pewnością przypadnie wam do gustu. Drób fanastycznie komponuje się z świeżymi grzybami, lekką, włoską mozzarellą i jogurtowym sosem. Całość polecamy doprawić mieszanką czosnku, słodkiej papryki, bazylii, soli i pieprzu. Efekt was zachwyci!
Innym, ciekawym pomysłem jest przyrządzenie tarty z kurkami na cieście francuskim. W tej wersji zrobicie ją już w 30 minut! Maślane, ciasto listkowe świetnie komponuje się ze smakiem świeżych grzybów. Poza podstawowymi składnikami, do nadzienia polecamy dodać także około 150 g sera koziego, 50 g listków rukoli oraz garść podprażonych na patelni orzechów włoskich.
Jak wybrać dobre kurki?
Lipiec, sierpień, wrzesień i październik to miesiące, w których stragany i targowiska obfitują w świeże kurki. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie rozmaitych, sezonowych przysmaków. Na co zwracać uwagę podczas zakupu tych grzybów?
Przede wszystkim należy upewnić się, że są one jędrne i kształtne. Ich kolor powinien być żółty lub lekko rdzawy. Przed zakupem warto również je powąchać – jeśli poczujemy nieprzyjemny zapach lepiej powstrzymajmy się od transakcji. Młode pieprzniki jadalne, bo tak brzmi oficjalna nazwa tych grzybów, charakteryzują się wypukłymi kapeluszami, które z czasem nabierają wklęsłego kształtu. Nie świadczy to jednak o ich zepsuciu.
Może zdarzyć się, że po przyrządzeniu kurki będą miały gorzki smak. By temu zapobiec, polecamy przełożyć je miski, posypać solą, a następnie zalać wrzątkiem i odłożyć na kilka minut. Przyjmuje się, że na każdy kilogram kurek potrzeba trzech litrów wrzątku oraz jednej łyżeczki soli.