
Tarta z łososiem
- mąka pszenna: 300 g
- sól: 5 g
- masło: 150 g
- jajka: 5 szt.
- szpinak: 400 g
- łosoś: 400 g
- feta: 100 g
- śmietanka: 200 ml
- mleko: 150 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie spodu na tartę ze szpinakiem: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, a potem zimne masło. Siekamy je nożem, wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Następnie owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
krok 2
Szpinak: płuczemy, osuszamy i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) przez ok 10 min. Cały czas mieszamy do momentu, aż zrobi się miękki.
krok 3
Filet z łososia: myjemy i – jeśli jest taka potrzeba – zdejmujemy skórę oraz wyjmujemy ości. Kroimy go w kostkę o grubości ok. 3 cm i gotujemy na parze przez ok. 5 min.
krok 4
Ser feta: kroimy w kostkę.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę do tarty o średnicy 26–28 cm smarujemy masłem.
krok 6
Pieczenie spodu: wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Delikatnie przekładamy je na formę do pieczenia w taki sposób, aby ciasto pokryło cały jej spód i boki. Wstawiamy do piekarnika na 25 min. Gdy spód jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 7
Sos do tarty: 4 jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem przy użyciu rózgi. Gdy składniki się połączą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
krok 8
Składanie tarty: na lekko przestudzony spód układamy szpinak i kawałki łososia. Całość zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy ser feta w kostkach.
krok 9
Pieczenie całości: tarta z łososiem i szpinakiem jest już złożona i gotowa do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika na 30 min.

