Reklama

Super pomysł na kolację

Składniki:

* Na spód tarty
- 150g margaryny
- 1 łyżka śmietany 18%
- 250g mąki
- 1 jajko
- łyżeczka soli
* Farsz
- 450g mięsa mielonego
- 4 większe pieczarki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- dowolne przyprawy ( u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie )
- 3 jajka
- 150ml mleka
- ser żółty na wierzch ( starty, bądź plastry )

Kroki przygotowania:

* Na początek przygotowujemy spód tarty ( Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy zimne, twarde, posiekane masło, śmietanę i jajko. Ugniatamy rękoma.
* Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
* Następnie robimy farsz. Podsmażamy cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy aż odparują wodę, dodajemy mięso, przyprawy i smażymy aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru. Gotowy farsz odstawiamy na chwilę.
* Ciasto na spód tarty wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.
W tym czasie łączymy jajka z mlekiem, ewentualnie z odrobiną soli i pieprzu ( u mnie był jeszcze szczypior, ale to już indywidualna sprawa ).
* Po 13 minutach wyciągamy upieczony spód z piekarnika, wykładamy na nim mięso i polewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem.
Teraz ponownie do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym, lub układamy plastry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama