Reklama

Ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem to chrupki, maślany spód z warstwą aromatycznego mincemeat, czyli bakalii i przypraw korzennych popularny w Wielkiej Brytanii. Tego rodzaju nadzienie jest bardzo słodkie, mocno migdałowe, przełamane kwaskowatymi, zielonymi jabłkami, przyjemnie skarmelizowanymi podczas pieczenia. Podajemy z odrobiną crème fraîche, najlepiej do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Jesteście ciekawi tego połączenia? Sprawdźcie przepis na ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal231
  • tłuszcz11g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany29g
  • cukry21g
  • błonnik2g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowujemy mincemeat: morele kroimy na mniejsze kawałki. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż na pół, następnie tępą stroną noża (lub łyżeczką) zeskrobujemy nasiona. Wrzucamy je do rondelka razem z morelami, suszoną żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową. Całość zalewamy sokiem pomarańczowym i czerwonym winem (najlepsze będzie słodkie). Dodajemy imbir, cynamon, goździki (powinny być mielone) i miód. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez 20-30 minut, cały czas mieszając, aż owoce będą miękkie, a farsz gęsty. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Formę do tarty (ok. 20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozwijamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Na wierzchu wykładamy farsz bakaliowy, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na 20 minut.

  • krok 3

    Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Układamy na nim marcepan i wałkujemy go na prostokąt o wymiarach 20x30 cm (powinien przykryć formę) i grubości ok. 2 mm. Ostrożnie nawijamy go na wałek i rozkładamy na bakaliach. Chłodzimy przez kolejne 20 minut.

  • krok 4

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Masło umieszczamy w niewielkim rondelku i roztapiamy je na niskiej mocy palnika.

  • krok 5

    Jabłka (najlepsza będzie odmiana granny smith) myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne (jednak nie przecinając owocu). Następnie kroimy je w poprzek na cienkie plasterki, które układamy gęsto na wierzchu ciasta (plasterki powinny na siebie nachodzić). Smarujemy masłem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez 35-40 minut, aż jabłka będą rumiane i skarmelizowane, a spód wypieczony.

  • krok 6

    Ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem najlepiej smakuje podane z kremem śmietankowym lub odrobiną crème fraîche.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama