
Ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem
- ciasto francuskie: 320 g
- marcepan: 200 g
- cukier puder: 15 g
- jabłka: 500 g
- masło: 25 g
- cukier trzcinowy: 25 g
- suszona żurawina: 100 g
- rodzynki: 100 g
- suszone morele: 30 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- sok pomarańczowy: 100 ml
- czerwone wino: 100 ml
- miód: 30 g
- imbir: 4 g
- cynamon: 4 g
- goździki: 4 g
- wanilia: 1 szt.
- Crème fraîche: 180 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal231
- tłuszcz11g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany29g
- cukry21g
- błonnik2g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy mincemeat: morele kroimy na mniejsze kawałki. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż na pół, następnie tępą stroną noża (lub łyżeczką) zeskrobujemy nasiona. Wrzucamy je do rondelka razem z morelami, suszoną żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową. Całość zalewamy sokiem pomarańczowym i czerwonym winem (najlepsze będzie słodkie). Dodajemy imbir, cynamon, goździki (powinny być mielone) i miód. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez 20-30 minut, cały czas mieszając, aż owoce będą miękkie, a farsz gęsty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Formę do tarty (ok. 20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozwijamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Na wierzchu wykładamy farsz bakaliowy, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na 20 minut.
krok 3
Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Układamy na nim marcepan i wałkujemy go na prostokąt o wymiarach 20x30 cm (powinien przykryć formę) i grubości ok. 2 mm. Ostrożnie nawijamy go na wałek i rozkładamy na bakaliach. Chłodzimy przez kolejne 20 minut.
krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Masło umieszczamy w niewielkim rondelku i roztapiamy je na niskiej mocy palnika.
krok 5
Jabłka (najlepsza będzie odmiana granny smith) myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne (jednak nie przecinając owocu). Następnie kroimy je w poprzek na cienkie plasterki, które układamy gęsto na wierzchu ciasta (plasterki powinny na siebie nachodzić). Smarujemy masłem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez 35-40 minut, aż jabłka będą rumiane i skarmelizowane, a spód wypieczony.
krok 6
Ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem najlepiej smakuje podane z kremem śmietankowym lub odrobiną crème fraîche.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

