Porady:
- Tarta z mascarpone i owocami jest dość kaloryczna. Jeśli zależy nam na jej odchudzeniu, możemy zrobić deser bez śmietanowego kremu, a cukier puder zastąpić ksylitolem, erytrolem lub stewią.
- W sezonie letnim najlepiej sprawdzą się między innymi świeże porzeczki, maliny, truskawki lub wiśnie, zerwane prosto z krzaczka lub drzewka, ale jesienią i zimą możemy użyć produktu z puszki. Polecamy zwłaszcza brzoskwinie, ananasy i gruszki. Smaki lata przywróci także tarta z mrożonymi owocami.
- Jeśli chcemy przygotować ekspresowy wypiek na przyjście gości, na ratunek przyjdzie nam prosta tarta z owocami na gotowym cieście francuskim. Szybkim sposobem na deser jest także tarta rustykalna. Jest to okrągły, chrupiący placek z kruchego ciasta o nieregularnych brzegach. Do jego przyrządzenia nie jest potrzebna foremka.
- Żeby owoce ładnie prezentowały się na wierzchu tarty, możemy posmarować je cytrynowym syropem cukrowym lub odrobiną galaretki, a nawet zwykłą żelatyną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu tarta z owocami będzie się błyszczeć i dłużej zachowa świeży wygląd.
- Tarta owocowa z mascarpone zasługuje na świeżą, pachnącą dekorację. Warto położyć ją na paterze i ozdobić ziołami, na przykład miętą lub bazylią. Ciekawym pomysłem jest przystrojenie ciasta listkami zerwanymi z krzaczków lub drzewek, z których pochodzą użyte przez nas owoce.
Notka redakcyjna:
Krucha tarta z owocami – przepisy
Tarta owocowa może przybrać wiele postaci, w zależności od tego, jakie są nasze upodobania smakowe i z jakiego przepisu korzystamy. A tych mamy do wyboru naprawdę mnóstwo, ponieważ na przestrzeni ostatnich lat tarta na słodko stała się jednym z naszych ulubionych wypieków. Połączenie delikatnego, kruchego ciasta ze smakowitymi nadzieniami wszelkiej maści podbiło nasze serca i kubki smakowe. Sami zdecydujcie, który przepis na tartę z owocami jest najlepszy. Może będzie to:
- tarta z owocami i budyniem – gęsty, mleczny krem waniliowy idealnie pasuje do słodkich i kwaskowych owoców. Można przyrządzić własny, domowy budyń waniliowy lub zastąpić go produktem w proszku. Do takiego kremu czasem dodaje się także kaszę mannę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- tarta z owocami i kruszonką – wnętrze ciasta wypełniają wyłączenie świeże produkty roślinne zebrane latem w ogrodzie lub kupione na targu, a całość posypana jest chrupiącą posypką lub wykończona paskami kruchego ciasta. Jeśli lubicie proste receptury jak u babci, na pewno spodoba Wam się nasza tarta z porzeczkami lub tarta z jeżynami.
- tarta owocowa z bezą – cukiernicze dzieło wieńczy klasyczna, puszysta piana z białek. Nadaje deserowi lekkości i elegancji.
- tarta z owocami i galaretką – to doskonała propozycja na lato. Wierzch wypieku spowija lekka, orzeźwiająca warstwa, która przywołuje na myśl sernik na zimno.
- tarta czekoladowa z owocami – kruchy spód wypełnia ciemny, deserowy krem ganache. Można go udekorować truskawkami, jeżynami lub porzeczkami. Miłośnikom mocno kakaowych deserów na pewno przypadnie do gustu tarta czekoladowa z malinami.
Jak zrobić dobre ciasto na tartę z owocami?
Krucha tarta z owocami i mascarpone lub budyniem to wypiek, w którym niezwykle ważna jest dekoracja ze świeżych, soczystych składników, ale nie ma wątpliwości co do tego, że jego podstawę stanowi ciasto. Ogromnie istotne jest zatem, żeby korzystać z dobrego przepisu, dzięki któremu będzie ono kruche i smaczne. Większość z nich opiera się na podstawowych składnikach, jakimi są mąka pszenna, masło, cukier puder, żółtka i śmietana, ale można spotkać się również na przykład z tartą na cieście drożdżowym. Mnóstwo jest też nowoczesnych receptur bazujących na elementach określanych jako fit. Kruche ciasto pełne błonnika można zrobić na przykład ze zmielonych nerkowców i daktyli.
Niezależnie od tego, z jakich produktów korzystamy, bardzo ważny jest sam sposób przygotowania. Jak zrobić tartę idealną? Z podanych w przepisie składników należy bardzo dokładnie wyrobić kruche ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalną końcówką. Ważne jest, żeby masło było dobrze schłodzone, inaczej trudno będzie stworzyć gładką, jednolitą masę. Spód warto przed pieczeniem przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się, a jego ranty zachowają swój piękny, karbowany kształt. Po mniej więcej 10 minutach pieczenia odkrywamy je i pozwalamy mu się lekko zarumienić.