
Tarta z pieczarkami
- mąka pszenna: 160 g
- masło: 100 g
- serek śmietankowy: 1 łyżka stołowa
- pieczarki: 500 g
- cebula: 1 szt.
- por: 1 szt.
- czosnek granulowany: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- śmietana 18%: 100 ml
- jajka: 2 szt.
- ser żółty: 70 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na samym początku zabawy z pieczarkową tartą należy przygotować jej podstawę. Z mąki, masła, serka oraz szczypty soli i pieprzu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kwadrans. W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i drobno siekamy. Por (białą jego część) myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują. Na koniec dodajemy przyprawy (po szczypcie soli i pieprzu) i mieszamy.

iStock krok 2
Kolejnym etapem jaki trzeba przejść, aby cieszyć się pyszną tartą pieczarkową jest połączenie masy z farszem. Wyciągamy więc ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wyklejamy nim formę do tarty, nakłuwając widelcem. Nakładamy na nie przestudzony farsz. z pieczarek. Wyrównujemy. W osobnym naczyniu łączymy rozmącone jajka, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy masę na tartę z pieczarkami. Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tarty. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

iStock

