Reklama

Przepis na tartę z ricotty i mascarpone

Składniki:

CIASTO:
40 dag gotowego ciasta francuskiego
drobno starta skórka z 1 cytryny
mąka do podsypania
NADZIENIE:
30 dag ricotty
20 dag mascarpone
20 dag kandyzowanej skórki z cytryny z grubsza posiekanej
12 dag cukru
6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
kandyzowane plastry cytryny do dekoracji

Kroki przygotowania:

Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto posypujemy drobno startą skórką z cytryny i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni, na grubość 2–3 mm. Formę na tartę o śr. 25 cm luźno i delikatnie wylepiamy ciastem, dociskamy na brzegach. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.
Nadzienie: w dużej misce ricottę mieszamy z mascarpone, kandyzowaną skórką cytrynową oraz 10 dag cukru i 5 żółtkami. Białka 6 jajek ubijamy. Pod koniec dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i szklista. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na ciasto. Wystające ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy przez 30 min. Pozostawiamy do ostygnięcia przez 2 godz. Dekorujemy plastrami kandyzowanej cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama