Reklama

Tarta z suszonymi pomidorami to połączenie kruchego spodu i pysznych dodatków: świeżego szpinaku i suszonych w słońcu, kwaskowatych warzyw. Wszystko to zatopione jest w ciągnącym, serowo-jajecznym sosie. Przepis jest prosty, dlatego łatwo go poszerzyć o ulubione dodatki: aromatyczną polędwicę, boczek, ser feta, pestki dyni albo świeże liście rukoli. Doskonale smakuje podana jeszcze na ciepło, najlepiej z lekką sałatką. Wytrawna tarta z suszonymi pomidorami to z pewnością ciekawe uzupełnienie codziennej diety.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W misie umieszczamy zimne masło i mąkę i rozcieramy (możemy to zrobić mikserem). Rozbijamy skorupkę jajka, oddzielamy żółtko (białko nie będzie nam potrzebne) i dodajemy je do miski razem ze śmietaną i szczyptą soli. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

  • krok 2

    Przygotowujemy farsz do tarty: szpinak (polecamy świeży, typu baby) dobrze płuczemy i osuszamy. Suszone pomidory odsączamy i kroimy w paski. Goudę (możemy wybrać inny, ulubiony ser, np. edamski) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.

  • krok 3

    Patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika i wlewamy oliwę z oliwek (możemy zastąpić ją olejem z suszonych pomidorów, który doda potrawie lekkiej kwaskowatości). Gdy będzie już dobrze rozgrzana, dodajemy czosnek i podsmażamy przez około 20 sekund (nie może zbrązowieć, w przeciwnym razie będzie gorzki), a następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Gdy szpinak zmniejszy nieco swoją objętość, zestawiamy patelnię z palnika.

  • krok 4

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę na tartę o średnicy ok. 26 cm delikatnie natłuszczamy olejem za pomocą nasączonego ręcznika kuchennego (jeśli używamy formy z nieprzywierającą powłoką, pomijamy ten krok).

  • krok 5

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem (możemy użyć również kulek ceramicznych lub fasoli), dzięki czemu nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Spód wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut. Gdy będzie delikatnie podpieczony, wyjmujemy go i studzimy.

  • krok 6

    W miseczce rozbijamy dwa jajka i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz i mieszamy. Jeśli chcemy, możemy dodać swoje ulubione przyprawy (np. odrobinę gałki muszkatołowej, która podkręci smak szpinaku). Na koniec wsypujemy starty ser i łączymy go z masą jajeczną.

  • krok 7

    Na podpieczonym spodzie układamy suszone pomidory, a następnie wykładamy szpinak. Wszystko zalewamy masą z żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut (masa powinna być ścięta, a wierzch nabrać lekko brązowego koloru). Pod koniec pieczenia możemy przykryć formę folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił.

  • krok 8

    Tartę z suszonymi pomidorami podajemy jeszcze ciepłą, pokrojoną na trójkątne kawałki. Świetnym dodatkiem do niej będą świeże warzywa, np. w formie sałatki greckiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama