
Tarta wytrawna z truskawkami i fetą
- Crème fraîche: 100 g
- tymianek: 3 gałązki
- feta: 100 g
- czosnek: 3 g
- cytryna: 1 szt.
- płatki chili: 1 szczypta
- ciasto francuskie: 320 g
- truskawki: 200 g
- rukola: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal328
- tłuszcz24g
- tłuszcz nasycony13g
- węglowodany20g
- cukry3g
- błonnik3g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 200° C (180 z termoobiegiem). Formę do pieczenia tarty wkładamy do piekarnika (powinna być dobrze rozgrzana).
krok 2
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy wykorzystać mrożone, należy jednak wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
krok 3
Cytrynę myjemy, a następnie z połowy owocu ścieramy skórkę (na najmniejszych oczkach). Czosnek obieramy i rozgniatamy. Liście tymianku zrywamy z gałązki.
krok 4
W miseczce umieszczamy crème fraîche lub serek mascarpone, tymianek, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę płatków chilli i ser feta. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem do połączenia składników.
krok 5
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i ostrym nożem, wzdłuż boków, nacinamy krawędź o szerokości 1 cm (delikatnie, żeby nie naciąć ciasta, ale jedynie wyznaczyć linię brzegu). Mieszankę crème fraîche, fety i ziół równomiernie rozprowadzamy po cieście, a na wierzchu rozsypujemy plasterki truskawek. Tartę pieczemy przez 25 minut, aż brzegi będą złote i puszyste.
krok 6
Tartę wytrawną z truskawkami i fetą podajemy jeszcze ciepłą, posypaną świeżym tymiankiem i rukolą.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

