Reklama

Wytrawna tarta z wysokiej jakości serem i łososiem posypana świeżym koprem idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki:

• Składniki na ciasto:
25 dag mąki krupczatki
20 dag mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki soli
20 dag masła
2 łyżki zimnej wody
• Składniki na farsz:
1 fenkuł (koper włoski)
20 dag filetu z łososia bez skóry
3 jajka
5 plastrów sera Kasztelan OSM SIEPRC;1 szklanka śmietany 18%
Sól, pieprz

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

  • krok 2

    Ułożyć ciasto w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.

  • krok 3

    Koper włoski posiekać, łososia pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze śmietaną i jajkami, a następnie wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Przykryć wierzch tarty plastrami sera.

  • krok 4

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 min. Posypać drobno pokrojonym szczypiorem i natką pietruszki.

Porady:

Ser Kasztelan to idealny dodatek do każdego, codziennego dania. Symbol wysokiej jakości, sprawdzonego smaku i uniwersalnego charakteru.
Idealnie pasuje do kanapek, jajecznicy, zup i przystawek.

www.osm-sierpc.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama