
Tarta ze szparagami
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 100 g
- zielone szparagi: 1 pęczki
- jajka: 3 szt.
- śmietana 18%: 200 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- cheddar: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto na tartę: mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy ją z solą (5 g) i siekamy z zimnym masłem, po czym rozcieramy w palcach aż powstaną drobne grudki. Dalej dodajemy jajka (2 szt.) i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (czas nie został uwzględniony w czasie przygotowania tarty).
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę smarujemy masłem.
krok 3
Wałkowanie: ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 cm, po czym przekładamy do blaszki, tworząc rant. Na wierzchu rozkładamy pergamin, który dociążamy suchą fasolą.
krok 4
Podpiekanie spodu: ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 10–15 minut. Po czym zdejmujemy pergamin i pieczemy przez następne 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
krok 5
Farsz na tartę: gdy ciasto się podpieka, zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Ścieramy ser żółty, niewielką część odkładamy do posypania wierzchu tarty. Szparagi pozbawiamy końcówek i kroimy je wzdłuż, na pół. Jajko ubijamy ze śmietaną i przyprawami – do smaku. Dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony spód, szparagi układamy na wierzchu, posypujemy odrobiną sera.
krok 6
Pieczenie: tartę ze szparagami zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

