
Tarta ze szpinakiem i fetą
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 115 g
- żółtko: 1 szt.
- śmietana 18%: 25 g
- szpinak: 500 g
- sól: 2 szczypty
- jajka: 1 szt.
- feta: 180 g
- czosnek: 3 ząbki
- śmietana 30%: 80 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przesypujemy mąkę ze szczyptą soli na blat lub stolnicę. Dodajemy 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Rozcieramy składniki palcami na kruszonkę. Łączymy z żółtkiem i śmietaną 18%. Krótko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy ułatwić sobie pracę, używając miksera z hakiem.
krok 2
Rozwałkowujemy kruche ciasto. Żeby nie kleiło się do rąk i blatu, dobrze jest umieścić je między dwoma arkuszami pergaminu lub płatami folii spożywczej. Otrzymanym plackiem wykładamy dno i ranty foremki do tarty o średnicy około 25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
krok 3
Wstawiamy spód do tarty na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190°C (tryb góra-dół). Czekamy około 10 minut, aż kruche ciasto stwardnieje i zacznie się rumienić. Niezawodnym sposobem na idealne ranty jest tzw. blind baking, czyli technika kulinarna, która polega na upieczeniu spodu z obciążeniem w postaci specjalnych ceramicznych kulek lub grochu. Dzięki temu ciasto nie skurczy się i zachowa swój kształt.
krok 4
W trakcie podpiekania spodu przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy około 15 g masła na patelni. Wrzucamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy uwolni aromat, dodajemy umyty szpinak baby. Możemy też wykorzystać mrożony produkt (całe liście, nierozdrobnione). Czekamy, aż warzywo skurczy się i odparuje. Dodajemy szczyptę soli oraz jajko i śmietankę. Możemy też dorzucić odrobinę gałki muszkatołowej lub ulubionych, posiekanych lub suszonych ziół. Mieszamy.
krok 5
Wlewamy masę ze szpinakiem do podpieczonego spodu. Rozkruszamy fetę w palcach i równomiernie posypujemy nią wierzch tarty. Możemy też wykorzystać miękki kozi ser lub plastry camemberta. Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut. W tym czasie środek się zetnie, a ranty się zarumienią.
krok 6
Tarta ze szpinakiem i fetą najlepiej smakuje na gorąco. Możemy udekorować ją przed podaniem bazylią, natką pietruszki lub kolendrą i młotkowanym kolorowym pieprzem. Pokrójmy ją w trójkąciki i podajmy z mieszanką sałat lub prostą surówką, na przykład z marchewki.

