Porady:
- Tartę szpinakową można przyrządzić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego szpinaku. W drugim przypadku należy go jednak dokładnie rozmrozić, przed dalszą obróbką termiczną.
- Jeśli przygotujecie tartę ze szpinakiem i boczkiem w większej porcji, możecie ją odgrzewać w piekarniku przez następne 2–3 dni. Można ją także przełożyć do zamrażalnika. Odpowiednio przechowywana, zachowa świeżość przez około 3–4 miesiące. Najlepiej wstawić ją do zamrażarki odkrytą, a gdy stwardnieje owinąć ją folią aluminiową. Przed podaniem, zamrożoną tartę z boczkiem i szpinakiem należy umieścić w gorącym piekarniku na około 25–30 minut.
- Jeżeli nie przepadacie za smakiem ciasta kruchego, możecie zrobić prostą i pyszną tartę ze szpinakiem i boczkiem na cieście francuskim. Wówczas spodu nie trzeba dodatkowo podpiekać – wystarczy wyłożyć nim formę, przykryć go warstwą farszu i piec przez około 20 minut w temperaturze 190 °C.
- Tartę wytrawną ze szpinakiem można także w prosty sposób przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (130 g), kukurydzianej (60 g) i ziemniaczanej (30 g). Równie dobrze sprawdzi się w tym celu gotowy mix do wypieków oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.
- Przepis na tartę ze szpinakiem można także dostosować do wymagań diety wegańskiej. Wystarczy zastąpić podane w nim masło olejem kokosowym (o stałej konsystencji). Dodatek jajek oraz boczku można pominąć. Zamiast śmietany i parmezanu należy użyć roślinnych zamienników nabiału. Polecamy spróbować również bezmięsnej tarty z boczniakami i szpinakiem.
Notka redakcyjna:
Tarta ze szpinakiem i serem
Tarta ze szpinakiem i boczkiem to pyszne i nieskomplikowane danie. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Choć nawet w podstawowej wersji (z samą śmietanką, jajkami i przyprawami) smakuje naprawdę dobrze, to warto pokusić się o dodatek ulubionego sera. A jaki rodzaj wybrać? Możliwości jest sporo!
Szczególnie polecamy spróbować tarty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Danie można urozmaicić dodatkiem oliwek czarnych lub kaparów. Warto także dosypać do farszu odrobinę gałki muszkatołowej.
Równie dobrze smakuje tarta ze szpinakiem, boczkiem i mozzarellą. Można ją przygotować na bazie ciasta kruchego lub francuskiego. Zamiast mozzarelli można dodać do farszu tarty parmezan lub ser provolone czy fontina.
To jednak nie jedyne opcje. Do przyrządzenia dania można także użyć twarogu lub włoskiego serka ricotta. Warto również spróbować tarty ze szpinakiem i serem żółtym. W tej wersji najlepiej sprawdzą się sery takie jak cheddar, gouda czy edam.
Tarta ze szpinakiem – inne wersje
Wytrawna tarta szpinakowa to idealny pomysł na obiad – jest prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego niezwykle smaczna. Można ją przyrządzić na kilka sposobów. W podstawowej wersji piecze się ją na bazie ciasta kruchego z dodatkiem farszu szpinakowego. Można pokusić się także o dodatek jakościowego sera lub innych ulubionych dodatków.
Szczególnie dobrze smakuje tarta ze szpinakiem i kurczakiem. W tym przypadku mięso należy dokładnie oczyścić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie smaży się je na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Gdy kurczak zacznie się rumienić, można połączyć go z pozostałymi składnikami farszu. Jeśli nie przepadacie za mięsem drobiowym możecie przygotować tartę z boczkiem wieprzowym, wołowiną, łososiem lub dorszem. Ciekawie smakuje ona też z hiszpańską kiełbasą chorizo.
Warto również spróbować tarty ze szpinakiem i pieczarkami. Farsz można też urozmaicić suszonymi lub świeżymi pomidorami, kukurydzą, cebulką czy porem. Jesienią można pokusić się o dodatek dyni lub leśnych grzybów. Wiosną warto wzbogacić danie odrobiną szparagów.