
Tarta ziemniaczana z serem pleśniowym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ciasto francuskie: 1 szt.
- ziemniaki: 500 g
- śmietana: 1 szklanka
- żółtko: 1 szt.
- camembert: 200 g
- tymianek: 2 gałązki
- rozmaryn: 3 gałązki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciastem wylepiamy formę do tarty o śr. 22 cm. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plastry. W średnim rondlu plasterki ziemniaków zalewamy wodą, do 5 cm ponad powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, ok. 10 min. Odlewamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
krok 2
Plastry ziemniaków nakładamy na przygotowany spód tak, aby na siebie zachodziły, w koncentrycznych kręgach. Ziemniaki posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Śmietankę ubijamy z żółtkiem i wylewamy na tartę. Posypujemy posiekanymi ziołami, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 45–50 min, aż zacznie bulgotać i rumienić się. Studzimy w formie, podajemy na ciepło lub na zimno. Z dużą ilością zielonej sałaty, dla równowagi.

