Przekąski na karnawał - Tartaletki puttanesca
Składniki:
25 dag mąki
12,5 dag masła
szczypta soli
5 łyżek sosu pomidorowego
5 dag parmezanu
5 dag czarnych oliwek bez pestek
40 listków świeżej bazylii
40 dużych kaparów (wielkości oliwki)
Kroki przygotowania:
Do garnka wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy, aż masło się stopi. Studzimy. Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą szpatułką,
aż kulka ciasta odlepi się od ścian garnka.
Ciastem cienko wylepiamy natłuszczoną płaską blachę, smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego. Posypujemy tartym parmezanem i równomiernie
rozkładamy pokrojone oliwki.
Pieczemy 20–30 min w temp. 190°C. Po ostudzeniu kroimy na 40 małych kwadracików. Na każdym kładziemy po listku bazylii i jednym kaparze.
Z zaparzanego ciasta możemy przygotować malutkie ptysie, które po upieczeniu i przekrojeniu wypełnimy pikantną pastą, np. z niebieskiego sera, orzechów i kropli koniaku
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


