Reklama

Przepis na tartaletki z bezą i truskawkami.

Składniki:

40 dag truskawek
12 dag miękkiego masła
20 dag mąki
18 dag cukru pudru
3 łyżki kakao
3 szczypty soli
3 jajka
150 ml gęstej tłustej śmietany
łyżka mąki ziemniaczanej
5 dag cukru kryształu
10 dag mielonych migdałów
50 ml mleka

Kroki przygotowania:

Truskawki myjemy, obieramy i osuszamy. 10 dag masła kroimy w kostkę. 17,5 dag mąki mieszamy z 4 dag cukru pudru i kakao, dodajemy do masła z dwoma szczyptami soli i mieszamy do otrzymania kremowej masy. Dodajemy dwa żółtka i jedną łyżkę wody. Zagniatamy, formujemy kulę, odstawiamy w chłodne miejsce na 40 min. Formy na tartaletki smarujemy pozostałym masłem i oprószamy resztą mąki. Wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Owijamy folią, wstawiamy na 20 min do lodówki. Śmietanę ubijamy z pozostałym żółtkiem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4 dag cukru kryształu i proszkiem migdałowym. Rozpuszczamy to wszystko w mleku i dodajemy do kremu, mieszamy i przelewamy na ciasto. Pieczemy 15–20 min w temp. 180°C. Trzy schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypujemy pozostałe 14 dag cukru pudru i ubijamy, aż piana stanie się szklista. Wyjmujemy tartaletki z pieca, wykładamy na wierzch bezę, oprószamy resztą cukru kryształu i pieczemy na złocisty kolor 10–15 min w temp. 200°C. Studzimy. W upieczoną bezę lekko wciskamy truskawki i podajemy od razu.

Reklama

Porady:

Zobacz też: tartaletki z kremem daktylowym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama