
Tartaletki z borówkami to kruche babeczki wypełnione jagodowym kremem, udekorowane borówkami i nektarynkami. Przygotuj tartaletki z borówkami na letni podwieczorek.
Składniki:
180 g mąki
120 g masła
50 g cukru pudru
jajko
200 g mascarpone
4 łyżki konfitury z jagód
200 g borówek amerykańskich lub jagód
kilka nektarynek
2 łyżki cukru kryształu
Kroki przygotowania:
Mąkę końcami palców mieszamy z 10 dag masła i cukrem pudrem. Kiedy mieszanka będzie gładka, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, schładzamy przez 2 godz. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim 4 posmarowane masłem foremki. Przykrywamy papierem do pieczenia i suchą fasolą. Schładzamy 2 godz., po czym wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze 6 min. Wystudzone spody układamy na kratce. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone mieszamy z konfiturami z jagód. Smarujemy spody i dekorujemy borówkami i plasterkami nektarynek. Cukier gotujemy z 2 łyżkami wody na gęsty syrop i lekko przestudzonym polewamy owoce.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.
Porady:
Zobacz także: czekoladowe tartaletki z porzeczkami
Notka redakcyjna:
Inny krem: łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w łyżce wrzątku. 15 dag borówek miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny na gładką masę. Dodajemy żelatynę i mieszamy, przecedzamy do miski, łączymy z 100 ml kremówki ubitej na sztywno. Napełniamy babeczki, dekorujemy owocami i schładzamy w lodówce.

