
Tartaletki z gruszkami i serem pleśniowym
- gruszki: 4 szt.
- sok z cytryny: 1 szt.
- lazur: 200 g
- śmietana 18%: 15 g
- koniak: 50 ml
- orzechy włoskie: 200 g
- ciasto francuskie: 450 g
- tymianek: 15 g
- pieprz czarny: 5 g
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Umyte gruszki tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–4 mm, zachowując kształt owocu, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kruszymy i miksujemy ze śmietaną, koniakiem i połową orzechów.
krok 2
Ciasto rozwijamy, ew. lekko rozwałkowujemy, aby pokryło całą blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście, płasko układamy po plastrze gruszki, jeden obok drugiego, aby się nie stykały. Ostrym dużym nożem tniemy wszystko na prostokąty, aby każdy zawierał jeden plaster gruszki.
krok 3
Na każdym plastrze kładziemy sporą porcję masy serowej, oprószamy pieprzem, posypujemy resztą grubo pociętych orzechów i listkami tymianku. Ciasto wokół gruszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°c na 10–12 min, tak aby ciasto się zrumieniło, wyrosło, a ser lekko roztopił. Podajemy na ciepło.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

