Reklama

Słodkie deser w zdrowszej wersji to tartaletki z kremem daktylowym i karobem. Proste do przygotowania i pyszne w smaku. Krem możemy wykorzystać też do innych deserów.

Składniki:

ciasto: 200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła + do foremek
żółtko
2 łyżki zimnej wody
krem: 150 g suszonych daktyli
1/3 szklanki mleka sojowego
2 łyżki karobu
garść ulubionych orzechów

Kroki przygotowania:

Ciasto: przesianą mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz żółtko siekamy, na koniec wlewamy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy je przez 30 min w lodówce.
Foremki do tartaletek o śr. 9 cm smarujemy masłem, wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190–200°C przez 15–18 min.
Krem: daktyle zalewamy na min. 3 godz. ciepłą wodą (najlepiej na całą noc). Osączamy je i miksujemy blenderem z mlekiem sojowym, dosypując karob, aż uzyskamy gładką masę. Krem nakładamy do babeczek, posypujemy ulubionymi pokruszonymi orzechami. Jeśli trochę go zostanie – trzymamy w słoiczku, w lodówce.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Reklama

Porady:

Zobacz też: tarta cytrynowa

Notka redakcyjna:

Zamiast mleka krowiego często wybieramy owsiane lub migdałowe – to fajna alternatywa, inne smaki, inne wartości odżywcze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama