Reklama

Uwielbiamy tarty z owocami - idealnie pasuje do nich krem waniliowy. Warto opanować podstawowy przepis na krem - przyda się nie jeden raz!

Składniki:

ciasto:
6 łyżek masła
szklanka cukru pudru + do oprószenia
jajko
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonych migdałów
krem:
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki + szklanka mleka
łyżka mąki kartoflanej
30 dag owoców jagodowych: truskawki przekrojone, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki, borówki amerykańskie, agrest

Kroki przygotowania:

Ciasto: masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, sól i dalej ucieramy.
Dosypujemy mąkę i migdały, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy maksymalnie 4 godz.
Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki na tartaletki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Pieczemy 12–13 min w temp. 180°C, aż brzegi się zezłocą.
Schładzamy kilka minut w foremkach, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem: żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 2 łyżki mleka mieszamy z mąką kartoflaną.
Szklankę mleka podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia, zdejmujemy z ognia i łączymy z masą jajeczną.
Ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż krem zgęstnieje.
Babeczki napełniamy kremem, na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Lekko oprószamy cukrem pudrem.

Reklama

Porady:

Zależnie od sezonu, wybieraj owoce, które w danym momencie są najlepsze - jagodowe pasują najlepiej.

Zobacz przepis: tartaletki z domową ricottą i musem poziomkowym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama