Porady:
- Krem najlepiej wyciskać na spody za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Warto uformować z niego niewielką górkę. Dzięki temu deser przyjmie atrakcyjną formę piramidki otoczonej owocami.
- Ciasto kruche na tartaletki z truskawkami najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie przyklei się do blatu i nie będzie się rwać.
- Włoskie mascarpone możemy zamienić na kanapkowy serek śmietankowy o podobnej konsystencji. Krem do tartaletek da się również przyrządzić na bazie waniliowego serka homogenizowanego.
- Co zrobić, jeśli nie mamy ceramicznych kulek do obciążania ciast, a w naszej spiżarce zabrakło też grochu lub ryżu? Innym ciekawym sposobem na uzyskanie idealnego kształtu babeczek jest nałożenie krążka ciasta na foremkę od zewnętrznej strony i przyciśnięcie jej drugą foremką. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Kiedy mamy mało czasu i chcemy przyrządzić szybki deser, możemy kupić gotowe kruche muszelki w sklepie i wypełnić je owocami.
- Krem z dodatkiem serka mascarpone jest gęsty i świetnie sprawdza się jako wypełnienie tartaletki z owocami. Jeśli chcemy upewnić się, że będzie stabilny i nie straci swojej struktury, możemy dodać do niego żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
- Gotowe minitartaletki z truskawkami warto posmarować w wierzchu odrobiną konfitury lub galaretki. Dzięki temu owoce będą się ładnie błyszczeć, nie wyschną i nie stracą soczystego koloru.
- Deser polecamy udekorować świeżymi ziołami, które świetnie komponują się z czerwienią owoców, na przykład miętą, bazylią lub tymiankiem.
- Do aromatyzowania kremu do tartaletek przyda się domowa esencja waniliowa. To doskonały zamiennik dla sztucznych dodatków lub drogich ekstraktów.
Notka redakcyjna:
Jak urozmaicić przepis na tartaletki z truskawkami?
Podpowiadamy, jak zrobić tartaletki z kremem waniliowym na bazie śmietanki i serka mascarpone. Jest to niezwykle prosta i szybka wersja tego deseru. Jeśli mamy więcej czasu i nieposkromiony zapał do cukiernictwa, możemy także wypróbować inne przepisy, takie jak:
- Truskawkowa tartaletka z budyniem – kruchy spód wypełniamy klasycznym francuskim kremem cukierniczym (crème pâtissière). Do jego stworzenia potrzebne są żółtka, mleko, cukier i skrobia ziemniaczana. Ten prosty przepis nie jest nam obcy, jeśli robiliśmy kiedyś domowy budyń waniliowy.
- Tartaletki z owocami i galaretką – żeby cieszyć się tym deserem, wystarczy wylać przestudzoną galaretkę na warstwę truskawek. Najłatwiej będzie pominąć krem i wypełnić kruche muszelki owocowym nadzieniem po krawędzie.
- Tartaletki z truskawkami i kruszonką – wersja dla miłośników takich wypieków jak kruchy placek lub ciastu ucierane z owocami, które najczęściej zwieńczone są chrupiącą posypką.
- Tartaletki z truskawkami i rabarbarem – to połączenie, które jak żadne inne kojarzy się z wakacjami. Kruche babeczki z tym sezonowym, kwaskowym warzywem można podawać z sosem truskawkowym coulis.
Minitartaletki warto wypełniać i dekorować owocami, które są w sezonie. Gorąco polecamy użycie truskawek, które nie tylko świetnie smakują, ale także pięknie się prezentują na kremie śmietanowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dowolnie łączyć je na przykład z porzeczkami, malinami lub borówkami.
Tartaletki z truskawkami i inne wypieki na lato
Kruche tartaletki z sezonowymi owocami to świetna propozycja na spotkanie rodzinne lub przyjęcie na świeżym powietrzu. Ponieważ stanowią indywidualne porcje, wystarczy wyłożyć je na paterę, a schrupanie ich nie będzie stanowiło żadnego problemu dla gości. Podpowiadamy, co jeszcze warto przyrządzić na deser w ciepłe, letnie dni.
- Kruche ciasto z truskawkami – delikatny, maślany spód, soczyste owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie, którego nie sposób nie lubić. Zadowoli każdego łasucha i zaspokoi ochotę na słodkie truskawki.
- Ciasto z musem truskawkowym – soczyście czerwona owocowa warstwa spoczywa na kremie śmietankowym i puszystym biszkopcie. Coś dla miłośników przekładanych deserów i serników na zimno.
- Pleśniak z truskawkami – kruche ciasto z kruszonką wzbogacamy lekką, puszystą bezą. To klasyczny wypiek, który można przygotować z dodatkiem różnych owoców.
- Rolada z truskawkami – czyli krem śmietanowy z owocami zawinięty w cienki biszkopt. Jest prosta w przygotowaniu, a na stole prezentuje się dość nietypowo. Ciekawe rozwiązanie na proszony podwieczorek.