
Tatar wołowy z gruszkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- imbir: 1 łyżka stołowa
- cebula: 4 szt.
- czosnek: 1 szt.
- gruszki: 1 szt.
- ogórek: 0.5 szt.
- olej sezamowy: 4 łyżki stołowe
- sos sojowy: 6 łyżek stołowych
- wołowina: 400 g
- sezam: 1 łyżka stołowa
- orzechy piniowe: 1.5 szt.
- żółtko: 2 szt.
- kiełki: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Imbir obieramy (najlepiej za pomocą łyżeczki) i drobno siekamy. Cebulki i czosnek obieramy i także drobno siekamy.

krok 2
Obraną gruszkę kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki. Ogórek obieramy, usuwamy pestki i kroimy w bardzo cienkie, wąskie paseczki, dokładamy do gruszki. Salaterkę owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu podania tatara.

krok 3
Olej sezamowy mieszamy z sosem sojowym. Rumsztyk bardzo drobno siekamy, za pomocą ostrego noża. Do salaterki wkładamy mięso, czosnek, imbir, cebulę, gruszkę, ziarno sezamowe i orzeszki pinii. Wlewamy 3/4 sosu i mieszamy.

krok 4
Dodajemy żółtka ze sparzonych jajek. Podajemy z paseczkami ogórka i kiełkami. Tatar wołowy z gruszkami doprawiamy do smaku pozostałym sosem.


