
Tatar z tuńczyka z awokado
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- stek z tuńczyka: 100 g
- korzeń imbiru: 20 g
- ogórek: 150 g
- kolendra: 3 gałązki
- awokado: 1 szt.
- cebula dymka: 1 szt.
- sól: 1 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- limonka: 1 szt.
- sos ostrygowy: 2 łyżki stołowe
- sos rybny: 1 łyżka stołowa
- olej z pestek winogron: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę. Obrany imbir, ogórek wraz z natką kolendry i dymką ze szczypiorem kroimy w drobniutką kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy ze środka miąższ, który kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki.
krok 2
Z sosu ostrygowego, rybnego, oleju z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos, przyprawiamy tuńczyka, mieszamy z imbirem, ogórkiem, kolendrą i dymką.; Tatara układamy na dnie metalowej foremki, na górze układamy tatara z awokado. Wykładamy na talerz do góry dnem tak, aby tuńczyk był na wierzchu. Dekorujemy drugą połówką limonki i listkami świeżej kolendry.

