Reklama

Tuńczyk to przepyszna ryba - można ją smażyć, grillować, ale i jeść na surowo. Oto tatar z tuńczyka z awokado.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę. Obrany imbir, ogórek wraz z natką kolendry i dymką ze szczypiorem kroimy w drobniutką kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy ze środka miąższ, który kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki.

  • krok 2

    Z sosu ostrygowego, rybnego, oleju z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos, przyprawiamy tuńczyka, mieszamy z imbirem, ogórkiem, kolendrą i dymką.; Tatara układamy na dnie metalowej foremki, na górze układamy tatara z awokado. Wykładamy na talerz do góry dnem tak, aby tuńczyk był na wierzchu. Dekorujemy drugą połówką limonki i listkami świeżej kolendry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama