Porady:
- Przed krojeniem filetu z łososia warto włożyć go na chwilę do lodówki. Lekko zmrożoną rybę będzie łatwiej pociąć.
- Prawdziwki użyte w przepisie powinny być marynowane! Można wykorzystać również inne marynowane grzyby.
- Filet z łososia powinien być pokrojony w drobną kosteczkę – im mniejsze kawałki, tym wygodniej będzie się jadło tatara z łososia. Warzywa powinny być posiekane w kosteczkę podobnych rozmiarów, co ryba.
- Dodając musztardę warto wybrać musztardę angielską – dzięki temu mięso ryby będzie mieć ładny, lekko cytrynowy kolor.
- Jaką cebulę wybrać, aby tatar z łososia smakował wyśmienicie? Można wybierać między zwykłą białą cebulą, wtedy tatar będzie mieć bardziej ostry smak. Wybierając fioletową cebulę lub szalotkę uzyskamy smak bardziej delikatny.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić tatar z łososia?
Jednym z ciekawszych pomysłów na zdrowe przystawki jest tatar z łososia. Przepis nie wymaga gotowania i pieczenia – wystarczy pokroić drobno wszystkie składniki. Pierwszym krokiem jest oskórowanie filetu ryby. Będzie to zadanie łatwe pod warunkiem, że dysponujemy dobrym, ostrym nożem – o tym, jak wybrać dobry nóż do filetowania, możecie przeczytać tutaj. Łososia należy pokroić na drobną kosteczkę. Do tej samej miski należy włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i żółtka jajek. Całość mieszamy i formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy nożem. W ten sposób można łatwo i szybko przyrządzić tatar z łososia.
Czy tatar z łososia jest zdrowy?
Tatar z łososia to bardzo zdrowa odpowiedź na Azjatyckie sushi i dania z surowych ryb. Takie danie jest buda te w potrzebne kwasy omega-3 i witaminy B i D. Tatar z łososia jest źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo jest pyszny! Nic więc dziwnego, że łosoś jest najchętniej kupowaną ryba przez Polaków.
Jak podać tatar z łososia?
Tatar z łososia dobrze komponuje się z lekko kwaśnymi smakami. Przystawkę można przybrać kilkoma kaparami lub ćwiartka cytryny lub limonki. Z tymi smakami dobrze łączy się również koperek, płatki chili oraz szczypiorkiem. Tatr z łososia może być serwowany w towarzystwie sałatki z awokado – ten tłusty owoc bardzo dobrze uzupełni smak ryby. Warto spróbować zestawu z sałatką z awokado, papai i mięty lub żółtej sałatki z fasolki szparagowej i awokado.