Zjawiskowy, tęczowy tort zachwyci dzieci i dorosłych! Tęczowy tort to pomysł nie tylko na urodziny, ale też Dzień Dziecka czy zakończenie roku szkolnego. Tęczowy tort zniknie do ostatniego okruszka!
Składniki:
350 g masła
200 g cukru
300 g mąki pszennej
6 łyżeczek mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
120 g mąki ziemniaczanej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
barwniki spożywcze w żelu (to podstawa, aby zrobić tęczowy tort)
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml słodkiej śmietany
3 łyżki cukru pudru
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać powoli po jednym jajku. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ucieranego masła, kiedy masa stanie się gęsta powoli wlewać mleko. Miksować na niskich obrotach. Powstałe ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą wymieszać z odrobiną barwnika. Tęczowy tort powinien zawierać kolor różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy.
Upiec osobno każde ciasto w tortownicy o średnicy około 20 cm. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni.
Krem przygotować miksując serek z ubitą śmietaną, pod koniec miksowania dodać cukru. Na talerzu układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem. Gotowy tęczowy tort wysmarować resztą kremu i wstawić do lodówki na kilka godzin.


