Reklama

Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ogórki: obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Nasiona usuwamy, a miąższ tniemy w cienkie plasterki. Wkładamy je do miski, obsypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godz.

  • krok 2

    Listki żelatyny: zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Odciskamy je i mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną. Dodajemy do ogórkowego purée.

  • krok 3

    Masa: ogórki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem kuchennym. Miksujemy je na niezbyt gładkie purée, odciskamy i przekładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

  • krok 4

    Terrina: wnętrze formy keksowej smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki ugotowanych jajek. Zalewamy to ok. 1/3 masy ogórkowej. Kładziemy połowę filetów z wędzonego pstrąga i 1/3 masy ogórkowej, następnie resztę ryby i pozostałą masę z ogórka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godz.

  • krok 5

    Podanie: wstawiamy na chwilę formę z terriną do gorącej wody i wyjmujemy na półmisek. Podajemy pokrojoną w plastry.

Porady:

Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama