
Terrina z białej ryby i wędzonego łososia
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- filety rybne: 600 g
- łosoś wędzony: 500 g
- śmietana: 300 ml
- białko jaja: 2 szt.
- słodka papryka: 4 g
- szczypiorek: 1 łyżka stołowa
- koperek: 1 łyżka stołowa
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- białe wytrawne wino: 50 ml
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- estragon: 1 łyżka stołowa
- szalotka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ryba: 2/3 filetów z białej ryby miksujemy z solą i papryką do smaku. Dodajemy ubite białka, śmietanę, zioła, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min. Resztę filetów siekamy. Marynujemy je w winie wymieszanym z kawałkami szalotki, solą i pieprzem. 100 g wędzonego łososia kroimy w kostkę.
krok 2
Terrina: dno formy keksowej (najlepiej silikonowej) wykładamy plastrami łososia. Zalewamy je musem, dodając na wierzch kostki wędzonej ryby i zamarynowanych filetów. Przyciskamy i wyrównujemy plastrami łososia. Przykrywamy i schładzamy minimum 30 min.
krok 3
Pieczenie: piekarnik ustawiamy na temp. 180°c. Terrinę pieczemy 50 min w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z naczynia i podajemy z sosem śmietanowo-cytrynowym.

