Przepis na terrine - Terrina z figami
Składniki:
10–15 suszonych fig
szklanka wina Marsala lub innego deserowego
10 dag orzechów laskowych
30 dag gorgonzoli
15 dag ricotty
3 łyżki masła
5 dag roszponki
pieczywo tostowe
Kroki przygotowania:
Przepis na terrine - Terrina z figami
Figi zalewamy winem i odstawiamy na 2–3 godz. Osączamy (wino zachowujemy). Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Studzimy
ocieramy ze skórki
grubo siekamy.
Ser miksujemy z ricottą
masłem i winem z moczenia fig. Mieszamy z orzechami.
Formę keksową wykładamy folią spożywczą
na dno wykładamy warstwę serowo-orzechową
a na tym układamy lekko przypłaszczone figi
następnie warstwę serową
figi i na koniec pozostałą masę serową.
Wygładzamy
dociskamy. Przykrywamy wystającą folią i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Pieczywo tostowe kroimy na podłużne kawałki i opiekamy.
Terrinę kroimy w plastry
podajemy na roszponce z grzankami.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Porady:
Sprawdź też: terrina warzywna


