Porady:
- Terrina z łososia świetnie smakuje solo, jednak warto też podać do niej pieczywo. Najlepiej będzie smakowała w towarzystwie bagietki, bajgla lub grzanki.
- Jeśli lubicie bardzie wyrazisty smak, wybierzcie serek chrzanowy zamiast śmietankowego. Możecie też po prostu wymieszać serek śmietankowy z łyżeczką chrzanu.
- Gotową terrinę należy trzymać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 2-3 dni. To danie niezbyt dobrze znosi mrożenie, dlatego lepiej przygotować porcję takiej wielkości, aby zdążyć zjeść ją na bieżąco.
Notka redakcyjna:
Terrina - co to jest?
Terrina to danie rodem z kuchni francuskiej. Słowo to oznacza w tłumaczeniu "foremka do pieczenia", co tłumaczy charakterystyczny podłużny kształt terriny. Klasyczne terriny powstawały z mięsa, najczęściej wieprzowego lub wołowego, ale później także i z drobiu. Z biegiem lat, to danie szybko jednak stało się tak znane i lubiane, że powstawało coraz więcej wariacji smakowych tego dania. Obecnie w restauracyjnych menu znajdziemy terriny warzywne, rybne i z owoców morza. Tradycyjne mięsne terriny przygotowywane były z piekarnika, jednak obecnie znajdziemy wiele przepisów na przeróżne terriny na zimno, przygotowywane na bazie żelatyny. Możliwości jest mnóstwo, a wszystko zależy już tylko od waszych preferencji smakowych.
Co dodać do terriny z łososia?
Terrina z łososiem jest świetną bazą do kulinarnych eksperymentów. Pasują do niej niemal wszystkie zioła i warzywa, a także kremowe serki i twarożki. Do tego dania szczególnie warto dodać ogórka, rzodkiewkę i szpinak. Świetnym akcentem, który podkręci smak terriny będzie też chrzan. Można użyć też gotowego kremowego serka chrzanowego. Łosoś doskonale komponuje się też z awokado, dlatego warto wyłożyć foremkę na terrinę plasterkami świeżego awokado, a następnie wypełnić ją farszem. W ten prosty sposób powstanie pyszna i przepiękna terrina z łososia i awokado.
Przepis na terrinę w innych odsłonach
Terrina to pyszny i piękny poczęstunek, który zdobi cały stół. Przeróżne kolorowe składniki, zawinięte w podłużną sztabkę, tworzą prawdziwe dzieła sztuki. Terriny można przygotowywać na dziesiątki sposobów, eksperymentując w przeróżnymi dodatkami i przyprawami. Terrina z łososiem z przepisu powyżej to tylko jeden z wielu wariantów, gdyż można użyć tu dowolnej ryby lub owoców morza. Świetnie będzie smakowała na przykład terrina z sandacza lub dorsza. Smakowitym połączeniem jest również terrina z krewetkami.
Fanom warzywnych dań z pewnością posmakuje terrina warzywna, na przykład z fetą lub z jajkiem. Z kolei w wersji wegańskiej polecamy terrinę buraczaną. Jako nadzienia do takiej potrawy najlepiej użyć tofu, ciecierzycy z puszki lub po prostu zrobić farsz z gotowanych lub przesmażonych warzyw.
Jeśli natomiast wolicie mięsną klasykę gatunku, obowiązkowym przepisem do przetestowania będzie tradycyjna terrina wieprzowa. Zwolennikom do gustu powinny przypaść zaś terrina z kurczaka, terrina z indyka lub terrina z kaczki.