
Terrina z szynki i szpinaku
- szpinak: 500 g
- masło: 15 g
- czosnek: 1 ząbek
- grissini: 60 g
- jajka: 5 szt.
- sól: 5 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- szynka gotowana: 400 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- koperek: 0.5 pęczka
- orzechy piniowe: 15 g
- jogurt naturalny: 250 ml
- musztarda dijon: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek, a gdy zacznie pachnieć dokładamy liście szpinaku. Smażymy kilka minut, odstawiamy.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Grissini wykładamy dno formy na terrinę, wysmarowanej masłem, o ile nie jest silikonowa.
krok 3
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, do masy ścieramy 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szpinak odciskamy i lekko kroimy. Dodajemy szynkę (kostki i posiekaną) oraz zioła, mieszamy. Masę wykładamy równomiernie na paluszki i zalewamy mieszaniną jajeczną.
krok 4
Na wierzchu rozkładamy piniole. Pieczemy przez 45 min w kąpieli wodnej, aż wierzch się przyrumieni, a wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu. Podajemy następnego dnia, pokrojoną w plastry z sosem z jogurtu, ziół i musztardy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

