Reklama

Thai curry to prawdziwa uczta dla zmysłów. Gulasz na bazie aromatycznej pasty z dodatkiem delikatnego drobiowego mięsa genialnie łączy pikantne, słodkie i słone nuty smakowe. Kremowego sosu z mlekiem koksowym nie da się pomylić z niczym innym, zwłaszcza kiedy pachnie liśćmi limonki kaffir i słodką bazylią. Zainspirujcie się kuchnią Dalekiego Wschodu i wypróbujcie tajskie czerwone curry z kurczakiem. Przepis jest niezwykle prosty i można go modyfikować na wiele sposobów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: pierś kurczaka kroimy w kostkę. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Oczyszczamy chili z nasion i siekamy je. Słodką paprykę (czerwoną i zieloną) kroimy w paski.

  • krok 2

    Thai curry: rozgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy imbir i chili. Podgrzewamy je na dużym ogniu, żeby uwolniły wyraźny aromat. Dodajemy czerwoną pastę curry i pierś kurczaka. Podsmażamy je przez kilka minut. Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i niewielką ilość wody. Dorzucamy liście kaffiru i paprykę. Wsypujemy cukier. Dusimy, aż sos odparuje i zyska kremową konsystencję.

  • krok 3

    Podanie: nakładamy tajskie curry z kurczakiem na głębokie talerze. Dekorujemy je listkami bazylii lub kolendry. Serwujemy z długoziarnistym ryżem.

Porady:

  • Thai red curry polecamy ozdobić ziołami. Jeśli mamy taką możliwość, użyjmy tajskiej bazylii. Ma ona wyrazisty, słodkawy aromat zbliżony do anyżu i lukrecji. Warto dopełnić danie posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub nerkowcami. Przydadzą się też cząstki limonki, która nada daniu świeży, kwaskowy aromat.
  • Sos rybny możemy zastąpić sosem sojowym, który można dostać w prawie każdym sklepie spożywczym lub markecie.
  • Czerwoną pastę curry można kupić w sklepach z produktami kuchni świata lub zrobić samemu. Niezbędne będą takie składniki jak chili, trawa cytrynowa, limonka, czosnek, imbir, kolendra i sproszkowana papryka. Wystarczy wrzucić wszystkie elementy do kielicha blendera i zmiksować na pastę z olejem kokosowym.
  • Proponujemy przepis na tajskie czerwone curry z kurczakiem, ale można też przyrządzić podobne danie na bazie aromatycznej pasty w innych kolorach, o nieco innym profilu smakowym. Na przykład popularna zielona potrawa (thai green curry) zawdzięcza swoją barwę dodatkowi ziół – kolendry, kaffiru i bazylii – oraz zielonego chili. Czerwona pasta powstaje przede wszystkim na bazie pikantnej czerwonej papryczki, czasami z domieszką pomidorów. Kolor żółtego curry, zbliżonego do dań kuchni indyjskiej, wzmacnia kurkuma.
  • Jakie warzywa do kurczaka curry sprawdzą się najlepiej? W połączeniu z lekko pikantną potrawą świetnie smakuje marchewka, cebula, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, cukinia lub bakłażan.
  • Tajskie curry z mlekiem kokosowym idzie w parze zarówno z delikatną piersią kurczaka, jak i wieprzowiną. Najlepiej sprawdzi się łopatka lub schab. Można też połączyć kremowy czerwony sos z owocami morza, szczególnie krewetkami.
  • Przyrządzony na sypko ryż, basmati lub jaśminowy, to klasyczny akompaniament dla zielonego, żółtego lub czerwonego thai curry. Długie, białe ziarna można ugotować z dodatkiem mleka kokosowego, liści kafiru i trawy cytrynowej, żeby miały niepowtarzalny aromat. Danie główne świetnie uzupełni też lekka surówka z dressingiem sezamowym lub sałatka z zielonego ogórka i chili.
  • Thai curry w bardzo prosty sposób można zamienić na pozycję wegańską. Smakosze azjatyckiej kuchni, którzy nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego, mogą upichcić proste tajskie curry z warzywami. Polecamy też dodać do takiego gulaszu pokrojone w kostki, zamarynowane w sosie sojowym i podsmażone tofu.
  • Czy można zrobić curry bez mleczka kokosowego? Tak, sprawdzi się też inny napój roślinny – owsiany lub migdałowy. Aksamitną konsystencję uzyskamy dzięki jogurtowi lub śmietanie. Do sosu można również dodać masło orzechowe lub krem z nerkowców.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama