
Thai curry – gulasz tajski
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pierś z kurczaka: 200 g
- pasta curry: 25 g
- mleko kokosowe: 400 ml
- papryka: 250 g
- sos rybny: 20 ml
- olej: 20 ml
- papryka chili: 1 szt.
- korzeń imbiru: 10 g
- kafir: 4 szt.
- cukier: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: pierś kurczaka kroimy w kostkę. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Oczyszczamy chili z nasion i siekamy je. Słodką paprykę (czerwoną i zieloną) kroimy w paski.
krok 2
Thai curry: rozgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy imbir i chili. Podgrzewamy je na dużym ogniu, żeby uwolniły wyraźny aromat. Dodajemy czerwoną pastę curry i pierś kurczaka. Podsmażamy je przez kilka minut. Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i niewielką ilość wody. Dorzucamy liście kaffiru i paprykę. Wsypujemy cukier. Dusimy, aż sos odparuje i zyska kremową konsystencję.
krok 3
Podanie: nakładamy tajskie curry z kurczakiem na głębokie talerze. Dekorujemy je listkami bazylii lub kolendry. Serwujemy z długoziarnistym ryżem.

