Przepis na kotleciki cielęce z warzywami.
Składniki:
8 kotlecików cielęcych
gruba sól
świeżo mielony pieprz
MARYNATA:
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
TIAN:
strąk czerwonej papryki
2 młode cukinie
2 bakłażany
3 pomidory
2 łyżkioliwy
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz mielony
Kroki przygotowania:
Mięso wkładamy do marynaty z oliwy, balsamico, soku z cytryny, plasterków czosnku i rozmarynu.
Na tian: warzywa myjemy, osuszamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kwadraty, cukinie, bakłażany i pomidory kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, warzywa układamy na przemian, jak dachówki. Posypujemy rozmarynem, oprószamy solą i pieprzem, polewamy resztą oliwy i pieczemy 30 min w temp. 180°C do momentu, aż warzywa staną się złociste i miękkie.
Pod koniec pieczenia kotleciki osączamy z zalewy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 4–5 min z każdej strony. Podajemy od razu z porcją tianu.
Porady:
Zobacz też: eskalopki cielęce z mozzarellą


