
Tiramisu truskawkowe z kokosem
- wiórki kokosowe: 50 g
- biała czekolada: 50 g
- śmietana 30%: 130 g
- mascarpone: 500 g
- cytryna: 0.5 szt.
- truskawki: 500 g
- sok pomarańczowy: 50 ml
- likier kokosowy: 50 ml
- esencja waniliowa: 2 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na tiramisu truskawkowe zaczynamy od prażenia wiórek kokosowych na suchej patelni, następnie truskawki czyścimy i miksujemy je z dodatkiem soku z pomarańczy i malibu. W dalszej kolejności ucieramy serek mascarpone z cukrem, sokiem z cytryny i olejkiem wanilinowy, a czekoladę siekamy. Potem ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy z czekoladą, wiórkami kokosowymi i wcześniej wyrobioną masą mascarpone. Gdy śmietana jest już sztywna, dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plasterki (część odkładamy do dekoracji).

iStock krok 2
Kolejnym krokiem w przepisie na tiramisu truskawkowe jest wyłożenie ceramicznej formy folią i ułożenie w niej biszkoptów (jeden przy drugim), następnie smarujemy je połową zmiksowanego sosu z truskawek i połową masy mascarpone. Potem ponownie nakładamy biszkopty, sos i mascarpone. Całość wygładzamy, przykrywamy folią i mrozimy przez ok. 3 godziny. Przed podaniem wierzch dekorujemy odłożonymi plasterkami truskawek, i posypujemy resztą wiórków kokosowych.

iStock

