Porady:
- Tiramisu bez pieczenia możemy z powodzeniem podać również w salaterkach. W takiej sytuacji polecamy użyć okrągłych biszkoptów.
- Jeśli chcemy przygotować klasyczny przepis tiramisu, to powinniśmy wykorzystać wysokiej jakości składniki. Bazą do tiramisu są biszkopty savoiardi, które charakteryzują się dużą miękkością i niską gęstością ciasta.
- W wersji bezalkoholowej pomijamy likier amaretto. Biszkopty nasączamy samą kawą lub z niewielkim dodatkiem kakao.
- Tiramisu możemy przygotować również bez jajek. Dodajemy wtedy śmietankę 30%, która ubijamy z serkiem mascarpone.
- Amaretto możemy zastąpić rumem, likierem kawowym, koniakiem, brandy lub wódką miodową. Niektórzy dodają również słodkie wino marsala.
- Deser przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- W wersji fit zamiast mascarpone, warto dodać gęsty jogurt naturalny. Nie dodajemy wtedy jajek, a cukier zastępujemy ksylitolem.
- Do przygotowania tiramisu wykorzystujemy tylko żółtka jajek - podpowiadamy, co można zrobić z białek.
Notka redakcyjna:
Jaka kawa do tiramisu?
Tiramisu to deser, który nieodłącznie kojarzy się z Włochami – jednakże mało kto wie, że Włosi najczęściej zajadają się nim na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. W gorącej Italii serwuje się je mocno schłodzone w towarzystwie kawy espresso. Ważnym elementem w przepisie jest kawa – jej smak jest wyrazisty i nadaje całości charakteru. Włosi wykorzystują aromatyczne espresso, przygotowane ze świeżo mielonej kawy ziarnistej lub mocnej kawy z ekspresu przelewowego.
Ciekawostka: Znaczenie słowa tiramisu pochodzi od włoskiego „tira mi su”, co oznacza „podnieś mnie na duchu”, „popraw mi humor”.
Tiramisu bez pieczenia – czym udekorować?
Tiramisu to świetny pomysł na lekki deser po sycącym obiedzie. Wspaniale prezentuje się również podczas rodzinnych uroczystości. Warto w takiej sytuacji udekorować je:
- owocami – rewelacyjnie współgrają z włoskim deserem. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże truskawki, maliny lub jagody,
- listkami mięty – to prosta dekoracja, która nada naszemu ciastu nie tylko pięknego wyglądu, ale również wspaniałego aromatu,
- gorzką czekoladą – ścieramy ją na tarce, a następnie posypujemy nią wierzch schłodzonego tiramisu,
- kakao z mielonymi migdałami – to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kakao. Dodatek migdałów nada deserowi delikatnego, orzechowego smaku oraz aromatu,
- ziarna kawy – idealnie pasują do tego popularnego, kawowego deseru.
Tiramisu – inne warianty
Tiramisu nie zawsze musi być przygotowane w klasycznej odsłonie. Deser ten możemy zrobić w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka wartych uwagi pomysłów:
- tort tiramisu – ciasto w tym wydaniu polecamy wykonać przed imprezą urodzinową. Powstaje na bazie domowych, okrągłych biszkoptów oraz tradycyjnej masy z serkiem mascarpone,
- sernik tiramisu – to świetna propozycja na deser dla wszystkich fanów sernika oraz kawy. Ciasto wymaga pieczenia, ale serwujemy je również dobrze schłodzone,
- tiramisu truskawkowe z kokosem – skrywa w sobie białą czekoladę, wiórki kokosowe, mascarpone, truskawki oraz sok pomarańczowy. Warto podkreślić, że deser nie ma w sobie grama kawy,
- tiramisu z granitą – z powodzeniem możemy podać je podczas domówki, czy spotkania rodzinnego. Lekki krem mascarpone posypujemy kawową granitą. Całość podajemy w pucharkach lub kieliszkach,
- orzechowe tiramisu – powstaje poprzez wzbogacenie masy serowej w masło orzechowe. Takie połączenie smaków zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych,
- tiramisu z bananami – to klasyczne tiramisu z dodatkiem świeżych, pokrojonych bananów.