
Tiramisu w pucharkach
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kawa mielona: 0.5 szklanki
- amaretto: 0.25 szklanki
- żółtko: 4 szt.
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 4 łyżki stołowe
- biszkopty: 1 szt.
- kakao: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Tiramisu w pucharkach - przepis:
Na początek trzeba zaparzoną kawie wymieszać z likierem migdałowym amaretto i wystudzić. Następnie żółtka ubijać długo razem z cukrem w głębokiej misce. Żółtka muszą być po ubiciu gęste i puszyste oraz niezbyt rzadkie. Następnie trzeba osobno ubić zimne mascarpone przez kilka minut, a później dodawać go stopniowo do masy żółtkowej i nadal ubijać na masę.
krok 2
Potem w pucharkach trzeba układać biszkopty zamoczone w kawie i amaretto. Następnie warstwę należy posypać kakao, na nie nakładać warstwę masy i znów biszkopty z kakao, ostatnią warstwą powinien być krem. Tiramisu w pucharkach jeszcze raz posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Tiramisu w pucharkach jest gotowe do podania.


