Porady:
- Do przygotowania tofucznicy rekomendujemy wykorzystać naturalne tofu, jednak jeśli przepadamy za smakiem wędzonki, to dobrze sprawdzi się też wędzone tofu.
- Zamiast oliwy z oliwek w przepisie na tofucznicę możemy wykorzystać masło klarowane bądź olej roślinny (np. rzepakowy).
- Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do smaku kurkumy, to powinniśmy zmniejszyć jej ilość (do szczypty).
- Zamiast czarnej soli, możemy użyć zwykłej, ale to kala namak (czarna sól) nadaje potrawie jajeczny posmak
Notka redakcyjna:
Czym jest tofu, jak smakuje i z czym je podawać?
Tofu, określane często mianem twarożku sojowego, jest wysokobiałkowym produktem o konsystencji sera, przygotowanym z mleka sojowego. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, ale rozpowszechnione jest w niemal całej kuchni azjatyckiej. Nie ma ono własnego, charakterystycznego smaku i zapachu – dlatego też koniecznie trzeba je doprawić lub zamarynować. Tofu jest ważnym składnikiem na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż stanowi źródło wartościowego białka. Ponadto zawiera ono również wapń i dobre tłuszcze roślinne. Odpowiednio doprawione z powodzeniem może imitować smak mięsa. W sklepach możemy natknąć się na dwa podstawowe typu tofu: naturalne i wędzone. Niekiedy dostępne jest również zamarynowane tofu, które stanowi świetną przekąskę na grilla.
Tofu jest bardzo lubiane w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej przede wszystkim ze względu na swoją uniwersalność. Możemy je zamarynować i upiec na grillu, przygotować z niego pyszną pastę, dodać do burgera roślinnego, do zapiekanek czy nawet do żurku (tu najlepiej sprawdza się tofu wędzone). Świetnym pomysłem jest też przygotowanie tofucznicy, na którą przepis podajemy wyżej.