
Lekki i pyszny torcik kokosowy to wspaniała opcja na deser. Do kawy jak znalazł!
Składniki:
Na ciasto:
5 jajek
5 łyżek ksylitolu
30 g skrobi ziemniaczanej
70 g mąki kokosowej
30 g mąki ryżowej
Na masę:
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (część stała)
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki serka mascarpone
6 łyżek ksylitolu
50 g wiórków kokosowych
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, cały czas ubijając. Gdy białka z cukrem będą ubite na sztywną pianę, powoli dodawaj żółtka, nie przestając ubijać.
Powoli dodawaj pozostałe składniki na ciasto, miksując do całkowitego połączenia.
Masę na ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz około 20 minut. Po zapieczeniu wyjmij formę i wystudź.
Składniki na masę dokładnie zmiksuj, wysmaruj nią wystudzone ciasto i wstaw na całą noc do lodówki.
Udekoruj świeżymi owocami, płatkami czekolady lub wiórkami.
Przepis pochodzi z książki sióstr Bukowskich "Słodko-zdrowe"
1 z 1

okladka_SIOSTRY_BUKOWSKIE_front-768x1006
Porady:
Zobacz też: Torcik waniliowy z porzeczkami pod bezą

