Torcik makowy z pomarańczami
- masa makowa: 850 g
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 75 g
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- pomarańcze: 3 szt.
- galaretka pomarańczowa: 77 g
- śmietana 36%: 500 ml
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 40 g
- cukier waniliowy: 16 g
- śmietan-fix: 18 g
- czekolada deserowa: 100 g
- masło: 15 g
- olej: 45 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: wyjmujemy wcześniej z lodówki jajka, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić torcik makowy z pomarańczami. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia do oddzielnego naczynia. Ubijamy białka na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli, żeby ją ustabilizować). Żółtka ucieramy, aż będą miały jednolitą, kremową konsystencję. Miksujemy masę makową z sypkimi składnikami i żółtkami. Na koniec dodajemy białka. Mieszamy je za pomocą szpatułki. Rozkładamy masę na dwie tortownice o średnicy 24 cm (spody wykładamy pergaminem). Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół).

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Pomarańcze: obieramy ze skórki i albedo. Rozdzielamy fileciki, jednocześnie pozbywając się wszystkich białych błonek. Robimy to nad rondelkiem, żeby nie stracić soku. Podgrzewamy cząstki pomarańczy na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie owoce się rozpadną, a sok zredukuje się i utworzy syrop. Kiedy przecier jest jeszcze gorący, wsypujemy opakowanie galaretki pomarańczowej. Dokładnie mieszamy, żeby proszek całkowicie się rozpuścił. Studzimy. Przepis na tort makowy z mascarpone można nieco urozmaicić i dodać do masy owocowej startą skórkę pomarańczy, sok z limonki lub esencję migdałową.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Krem: umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i śmietanę 36% (oba składniki powinny być dobrze schłodzone). Ubijamy je z cukrem pudrem (najlepiej przesianym przez gęste sitko) i cukrem waniliowym, aż stworzą jednolity, gęsty krem. Uważajmy, żeby nie miksować go zbyt długo, w przeciwnym razie może się rozwarstwić. Pod koniec mieszania dodajemy do niego śmietan-fix. Możemy też wykorzystać inny stabilizator, na przykład żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Nic nie powinno się też stać, jeśli całkiem pominiemy ten składnik. Krem z tłustym serkiem mascarpone zazwyczaj dobrze się trzyma.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Składanie tortu: umieszczamy pierwszy blat makowy (całkowicie wystudzony) na desce lub paterze. Możemy też wykorzystać rant cukierniczy, dzięki któremu ciasto makowe z kremem mascarpone i pomarańczami będzie miało idealne warstwy i równe krawędzie. Rozsmarowujemy 1/3 masy śmietanowej na całej powierzchni biszkoptu. Wykładamy pomarańcze, a następnie kolejną porcję kremu. Przykrywamy wszystko drugim biszkoptem. Na wierzch kładziemy pozostałą masę z mascarpone. Rozsmarowujemy ją szpatułką także na bokach tortu. Wstawiamy tort do lodówki.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Dekoracja: łamiemy czekoladę w cząstki. Umieszczamy ją w rondelku. Dodajemy masło i olej. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolity krem. Polewamy nim torcik makowy. Dekorujemy plastrami pomarańczy i posypką z białej czekolady lub marcepanowymi gwiazdkami.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


