Reklama

Warstwowy torcik marcepanowy z migdałami, puszystym kremem i wiśniami w galaretce. Torcik marcepanowy jako świąteczne ciasto będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marcepan rozdrabniamy, ucieramy z jednym białkiem. Pozostałe białka ubijamy ze szczyptą soli i 100 g cukru, mieszamy z marcepanem. Dodajemy skórkę z cytryny, zmielone migdały, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy.

  • krok 2

    Masę dzielimy na trzy części, każdą rozsmarowujemy na pergaminie na kształt koła o śr. 20 cm. Na jednej rozkładamy całe obrane migdały i tniemy placek promieniście na 8 części. Wszystkie placki odstawiamy na 3 godz. w ciepłe miejsce. Pieczemy na blasze 20–25 min w temp. 160ºC. Studzimy.

  • krok 3

    Wiśnie wraz z płynem podgrzewamy, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy i odstawiamy, aby lekko stężały. Jeden placek wkładamy na dno tortownicy, wykładamy na to wiśnie, odstawiamy do całkowitego stężenia.

  • krok 4

    Przykrywamy drugim plackiem. Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem, wykładamy na 2 placek i na wierzchu układamy 8 części placka z migdałami. Oprószamy lekko cukrem pudrem. Podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/201

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama