
Torcik marcepanowy
- marcepan: 120 g
- białko jaja: 3 szt.
- sól: 3 g
- cukier puder: 125 g
- skórka z cytryny: 50 g
- mąka migdałowa: 50 g
- mąka: 30 g
- mleko: 15 ml
- migdały: 40 g
- wiśnie z kompotu: 1 słoik
- żelatyna: 8 g
- śmietana 30%: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Marcepan rozdrabniamy, ucieramy z jednym białkiem. Pozostałe białka ubijamy ze szczyptą soli i 100 g cukru, mieszamy z marcepanem. Dodajemy skórkę z cytryny, zmielone migdały, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy.
krok 2
Masę dzielimy na trzy części, każdą rozsmarowujemy na pergaminie na kształt koła o śr. 20 cm. Na jednej rozkładamy całe obrane migdały i tniemy placek promieniście na 8 części. Wszystkie placki odstawiamy na 3 godz. w ciepłe miejsce. Pieczemy na blasze 20–25 min w temp. 160ºC. Studzimy.
krok 3
Wiśnie wraz z płynem podgrzewamy, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy i odstawiamy, aby lekko stężały. Jeden placek wkładamy na dno tortownicy, wykładamy na to wiśnie, odstawiamy do całkowitego stężenia.
krok 4
Przykrywamy drugim plackiem. Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem, wykładamy na 2 placek i na wierzchu układamy 8 części placka z migdałami. Oprószamy lekko cukrem pudrem. Podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/201

