
Tort ambasador
- jajka: 10 szt.
- cukier: 205 g
- cukier waniliowy: 16 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- budyń śmietankowy: 80 g
- mąka pszenna: 30 g
- kakao: 60 g
- mleko: 1 l
- masło: 500 g
- budyń waniliowy: 80 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- żółtko: 3 szt.
- gorzka czekolada: 350 g
- orzechy włoskie: 95 g
- brzoskwinie w puszce: 850 g
- herbatniki: 150 g
- nutella: 30 g
- biała czekolada: 50 g
- śmietana 30%: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Białka: oddzielamy je od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas miksując, dodajemy do nich partiami 120 g cukru białego i 16 g wanilinowego. Dalej ubijając, wrzucamy po jednym żółtku (łącznie dodajemy ich 10).
krok 2
Masa na biszkopt: do miski przesiewamy 80 g proszku budyniowego śmietankowego, 20 g mąki pszennej, 40 g kakao oraz 8 g proszku do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Przy pomocy szpatułki, delikatnie, partiami łączymy suche składniki z przygotowaną wcześniej masą. Formę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki.
krok 3
Pieczenie biszkoptu kakaowego: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wkładamy do niego biszkopt i pieczemy go przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
krok 4
Nasączanie biszkoptu: wystudzony biszkopt kroimy na dwie połówki. Brzoskwnie odsączamy od zalewy (zalewę zostawiamy). Obie części ciasta nasączamy 25 ml syropu z brzoskwiń z puszki.
krok 5
Przygotowanie składników na budyń: w dużym naczyniu łączymy ze sobą 250 ml mleka, pozostałe 3 żółtka, 80 g proszku budyniowego waniliowego, 10 g mąki pszennej oraz 50 g mąki ziemniaczanej.
krok 6
Budyniowy krem: w wysokim garnku zagotowujemy 750 ml mleka z dodatkiem 85 g cukru. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę. Energicznie mieszamy budyń, aż do jego zgęstnienia, po czym odkładamy go do przestudzenia. Masło ucieramy do białości. Następnie, dalej miksując, dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu.
krok 7
Krem czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej sieczemy na drobno. Orzechy kroimy na małe kawałeczki. Przygotowany wcześniej krem budyniowy dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy. Do drugiej dodajemy 20 g kakao oraz 30 g nutelli. Całość dokładnie mieszamy.20 g kakao oraz 30 g nutelli. Całość dokładnie mieszamy.
krok 8
Łączenie budyniowego kremu z owocami: brzoskwinie kroimy w kostkę, po czym dodajemy je do odłożonej wcześniej porcji kremu budyniowego.
krok 9
Polewa do ambasadora: 200 g czekolady gorzkiej oraz 50 g czekolady białej łamiemy na drobne kawałki. Przekładamy je do dwóch osobnych rondelków i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do czekolady gorzkiej dodajemy 40 g śmietany, a do białej 20 g. Dokładnie mieszamy zawartość każdego z garnków.
krok 10
Składanie tortu ambasador: wierzch jednej z części biszkoptu smarujemy kremem kakaowym i przykrywamy drugą połówką ciasta. Wykładamy na nią krem z brzoskwiniami. Przykrywamy go herbatnikami. Oblewamy je polewą na bazie gorzkiej oraz białej czekolady. Wierzch wypieku dekorujemy pozostałymi 30 g orzechów. Gotowy tort chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

