
Tort arbuzowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- arbuz: 1 szt.
- śmietana 36%: 500 ml
- cukier puder: 1 łyżka stołowa
- orzechy włoskie: 200 g
- wiórki kokosowe: 5 łyżek stołowych
- truskawki: 100 g
- borówki amerykańskie: 200 g
- maliny: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Górę i dół arbuza odetnij. Środek wytnij ostrym nożem, tworząc walec. Wyrównaj go, by był w miarę gładki. To ułatwi nakładanie kremu śmietanowego. Orzechy posiekaj, by powstały małe kawałki.
krok 2
Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder do smaku. Arbuza wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym z soku. Łyżką nałóż porcje śmietany i rozsmaruj łopatką do masy.
krok 3
Boki obsyp orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Górę udekoruj wiórkami kokosowymi. Owoce umyj, oczyść z szypułek I ogonków. Większe pokrój. Ułóż dekoracyjnie na wierzchu tortu arbuzowego. Schłodż kilka minut w lodówce lub podawaj od razu.

