
Tort barbie
- masa cukrowa: 300 g
- masło: 500 g
- cukier: 53 g
- ekstrakt waniliowy: 10 ml
- skórka z cytryny: 5 g
- jajka: 4 szt.
- żółtko: 1 szt.
- mąka: 400 g
- proszek do pieczenia: 16 g
- soda oczyszczona: 15 g
- czekolada mleczna: 200 g
- śmietana: 200 g
- budyń waniliowy: 1 szt.
- mleko: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: niewielką ilością masła smarujemy foremkę na babkę i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C (150°C z termoobiegiem). Wyjmujemy składniki z lodówki. Przygotowujemy masę cukrową i ozdoby: 250 g masy cukrowej różowej, 50 g białej, perły cukrowe.
krok 2
Babka - składniki mokre: 250 g miękkiego masła ucieramy z 3 g cukru (pół łyżeczki), ekstraktem waniliowym (kilka kropli) i skórką z cytryny (5 g). Stopniowo dodajemy 4 jajka.
krok 3
Babka - składniki suche: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewamy przez sitko.
krok 4
Łączenie składników: suchą mieszankę dodajemy do wcześniej utartej masy maślanej w trzech porcjach. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Dosypujemy 200 g wiórków czekoladowych oraz 200 g śmietany, żeby ciasto było bardziej płynne.
krok 5
Pieczenie: do przygotowanej formy wykładamy ciasto czekoladowo-waniliowe i pieczemy w piekarniku przez około 45-55 minut. Następnie pozwalamy ciastu całkowicie ostygnąć.
krok 6
Gotowanie masy budyniowej: budyń waniliowy mieszamy z cukrem (50 g), żółtkiem i 80 ml mleka do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostałe mleko (170 ml) doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy budyń i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany budyń przekładamy do głębokiego talerza, przykrywamy folią spożywczą, żeby zapobiec tworzeniu się skórki i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 7
Krem budyniowy: schłodzony budyń przekładamy do miski i mieszamy, stopniowo dodając małe kawałki masła. Dodajemy ekstrakt waniliowy i łączymy z masą.
krok 8
Nanoszenie kremu na babkę: na schłodzonym cieście czekoladowo-waniliowym dokładnie rozprowadzamy krem i chłodzimy przez około 30 minut.
krok 9
Przygotowanie ozdób: z masy cukrowej wykonujemy 20–30 małych kwiatów do dekoracji. W tym celu rozwałkowujemy białą i różową masę cukrową i wycinamy kształty. Można to zrobić nożykiem lub użyć specjalnych form. Pozwalamy kwiatom wyschnąć i nakładamy perełki cukru, wspomagając się niewielką ilością wody.
krok 10
Suknia: rozwałkowujemy różową masę cukierniczą tak, aby uzyskać grubość około 3 mm. Przekładamy ją na babkę i układamy w taki sposób, aby przypominała pofałdowaną spódnicę.
krok 11
Gorset lalki: wycinamy pasek z rozwałkowanej różowej masy cukrowej i nanosimy go na zwilżoną górną część ciała lalki. Formujemy górę sukienki, po czym umieszczamy zabawkę w otworze babki.
krok 12
Umieszczanie lalki w cieście: wycinamy kółko w różowej masie cukrowej, która powleka babkę, w miejscu, gdzie znajduje się otwór po formie. Wkładamy lalkę do otworu i miejsce łączenia gorsetu z dołem sukni dekorujemy formujemy palcami tak, aby powstały drobne marszczenia.
krok 13
Falbana: wycinamy kilka pasków z rozwałkowanej masy cukrowej i przyklejamy za pomocą wody do miejsca, gdzie gorset sukni łączy się z dołem. Formujemy falbany i lekko falujemy krawędzie.
krok 14
Dekorowanie tortu barbie: do sukni przyklejamy kwiaty cukrowe, używając małego pędzelka i odrobiny wody.

