
Tort bezowo-orzechowo-czekoladowy
- gorzka czekolada: 80 g
- masło: 100 g
- cukier: 370 g
- jajka: 3 szt.
- orzechy laskowe: 280 g
- kakao: 30 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- białko jaja: 3 szt.
- sól: 3 g
- sok z cytryny: 15 ml
- mąka ziemniaczana: 38 g
- mleko: 250 ml
- żółtko: 2 szt.
- cukier waniliowy: 5 g
- masło: 250 g
- chałwa: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej odstawiamy. Miękkie masło ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę. Stale miksując, dodajemy po jednym jajku. Zmielone orzechy mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy. Na koniec dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę. Ciasto przekładamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem (najpierw kładziemy papier na spód, potem zaciskamy obręcz, a wystający papier obcinamy). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Na bezę: piekarnik nagrzewamy do temp. 120°C. Blachę wykładamy pergaminem, rysujemy na nim krąg o śr. 23 cm. Papier odwracamy na drugą stronę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale ubijając, dodajemy sok z cytryny, stopniowo dosypujemy cukier (170 g). Ubijamy do momentu, gdy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną (8 g). Ubitą pianę rozprowadza my łyżką na narysowanym okręgu. Pieczemy (suszymy) w nagrzanym piekarniku ok. 2 i 1/2 godz. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim bezę do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
krok 3
Na krem: 1/2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną (30 g). Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Chałwę rozkruszamy. Miksując dalej masę, stopniowo dodajemy masło i chałwę. Kolejno – także stopniowo – dodajemy zimny budyń. Na paterze układamy ciasto czekoladowe. Smarujemy połową kremu. Nakładamy bezę i rozsmarowujemy resztę kremu. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Studzimy i grubo siekamy. Posypujemy nimi z góry krem na bezie.

